foto: Pixabay

Delovanje Svetega Duha si celo kristjani težko predstavljamo. Morda zato, ker ga premalo poznamo in tudi premalo izkušamo. A vendar, nobena molitev, noben vzdih k Bogu se ne more zgoditi brez delovanja Svetega Duha. In čeprav je o Svetem Duhu in njegovem delovanju že v Svetem pismu veliko zapisano, se pogosto dogaja, da postaja »pozabljeni Bog«.

Kot izvemo iz Lukovega evangelija, se Jezusovo spočetje zgodi po delovanju Svetega Duha. Apostol Janez bi k temu dejal: »Ne iz volje mesa, ne iz volje moža, temveč iz Boga.« Na svet ne prihaja nek običajen potomec očeta in matere, pač pa si Bog sam izbere učlovečenje kot način odrešenja človeškega rodu.

Beseda, po kateri je bilo vse ustvarjeno, se sedaj spušča v nižave med grešne ljudi. Postala je človek. Za rojstvo si izbere že vnaprej izbrano deviško telo in brezmadežno srce mladega dekleta iz Nazareta. To je velika skrivnost, ki jo more doumeti le nekdo, ki na te dogodke gleda v luči Svetega Duha. Izraelsko ljudstvo je res pričakovalo obljubljenega Mesijo, a predstave o njem so se razlikovale. Govorili so o njem kot o človeku. Zato so se o marsikaterih nenavadnih ljudeh pojavljala vprašanja, če ni morda on Mesija oz. »maziljenec«, kar ta beseda pomeni.

Predstave o Mesiji so bile pogosto zelo človeške, celo politične. Pričakovali so, da bo to veliki vojskovodja, ki bo nagnal iz dežele okupatorske Rimljane ter povzdignil izvoljeni narod. Niti predstavljati si niso mogli, da je obljuba o Mesiji dejansko obljuba odrešenja, o poslanju nekoga, ki je celo sam Bog. Ali to ne nakazujejo že besede samega Boga, ko izreče sodbo nad kačo v raju: »Sovraštvo bom naredil med teboj in ženo, med tvojim zarodom in njenim zarodom, ta ti bo glavo strl.« In navsezadnje, tudi Jožefu se je v sanjah prikazal angel in mu povedal, naj otroku da ime ime Jezus, ker bo on tisti, ki bo rešil svoje ljudstvo njegovih grehov.

Noben navaden človek ne more rešiti grehov drugih, saj se niti lastnih ne more rešiti. A ko gre za delovanje Duha, so stvari drugačne. »Moč Najvišjega« je obsenčila Marijo in zaradi tega je bil rojen nekdo, ki je bil prepoznan kot Božji Sin – in kot bomo videli, je bil trideset let kasneje za tempeljsko duhovščino to najhujše pohujšanje, dokaz bogokletja. Kot bi se uresničila prerokba, da bo prav njim zatisnil oči in ušesa, da ne bodo ničesar doumeli. Prav z namenom, da bi se razodela moč Svetega Duha – preko Jezusovega trpljenja, smrti, vstajenja, slavnega vnebovhoda in slednjič dokončnega razodetja Svetega Duha.

V premislek:

Kaj mi pomeni Sveti Duh? Kako dobro ga poznam? Se zavedam, da brez Njegove moči ne morem niti moliti?

Molitev:

Sveti Duh, pridi vame, pridi po Mariji. Tako kot je bila Devica Marija odprta za tvoje delovanje, naj bom sedaj odprt tudi jaz. Pomagaj mi razumeti zgodovino odrešenja.

G. B.