foto: SŠK

Pred desetletji so ljudje vsak prvi petek v mesecu pobožno prišli v Cerkev in počastili Presveto Jezusovo Srce, v zadnjem času pa ta navada počasi izginja, številni mlajši katoličani jo ocenjujejo kot nekaj »staromodnega«. Verjetno pa je to posledica precej slabe informiranosti o tem, kaj prvi petki v mesecu sploh pomenijo za katoličane.

Čeprav so mnogi svetniki že v srednjem veku pisali o Presvetem Jezusovem Srcu, pa je leta 1673 francoska redovnica sv. Marjeta Marija Alacoque doživela videnje Jezusa, v katerem je Cerkev prosil, naj počasti njegovo Presveto Srce in se mu posveti. Jezus je posebej prosil, naj »devet mesecev zapored na prve petke prejemajo sveto obhajilo«. Prošnja je bila povezana s posebno obljubo za vse, ki se bodo posvetili Presvetemu Jezusovem Srcu in spodbujali njegovo češčenje. Po smrti Marjete Marije se je pobožnost prvih petkov hitro razširila po vsej Cerkvi, njena priljubljenost pa se je močno povečala leta 1920, ko je papež Benedikt XV. Marjeto Marijo razglasil za svetnico.

Zakaj devet prvih petkov? Številka devet je tradicionalno povezana z devetdnevnicami, korenine pa ima v devetih dneh, ki so jih apostoli pred binkoštmi preživeli v molitvi. Devetdnevnica tako zagotavlja dovolj časa za pripravo na praznik in notranjo obnovo. Na ta dan naj bi se udeležili svete maše in prejeli sveto obhajilo z namenom, da počastimo Presveto Jezusovo Srce. Če niste v stanju milosti in ne morete prejeti obhajila, morate najprej najprej opraviti sveto spoved.

In Jezusove obljube? Naštejmo jih:

 1. Dal jim bom vse milosti, ki jih potrebujejo v svojem stanu.
 2. Naklonil bom mir njihovim družinam.
 3. Tolažil jih bom v trpljenju.
 4. Varno zavetje jim bom v življenju, posebno ob smrtni uri. Tisti, ki mi bodo vdani in meni posvečeni, se ne bodo pogubili.
 5. Dal jim bom obilen blagoslov pri vsem delovanju.
 6. Grešniki bodo našli v mojem Srcu vir in neizmerno morje usmiljenja.
 7. Mlačni bodo postali goreči.
 8. Goreči bodo hitro dospeli do velike popolnosti, če se mi bodo popolnoma posvetili, me častili in ljubili.
 9. Bogato bom blagoslovil kraje in skupnosti, kjer bodo imeli na častnem mestu podobo mojega presvetega Srca in ga ljubili in častili ter se mu izročali v posebno varstvo. Na ta način bom ponovno zedinil sprte družine in pomagal družinam v kakršnikoli stiski, če se bodo z zaupanjem obračale name.
 10. Tistim, ki delajo za rešitev duš, bom dal, da bodo spreobrnili tudi najbolj trdovratne grešnike, če bodo prisrčno častili moje Srce in to čaščenje širili med ljudmi.
 11. Imena tistih, ki bodo širili čaščenje, bodo neizbrisno zapisana v mojem Srcu.
 12. Tistim, ki bodo zaporedoma devet prvih petkov prejeli sveto obhajilo, obljubljam milost končnega spreobrnjenja. Ne bodo umrli v moji nemilosti in brez svojih zakramentov. Moje Božje Srce jim bo v zadnjem trenutku varno pribežališče.

Seveda pa ni dovolj, da gremo devet zaporednih prvih petkov k sveti maši, nato pa vse skupaj »izklopimo«, nikoli več ne zaidemo v cerkev in živimo v grehu! Pomen te pobožnosti je, da se kristjan približa Jezusovemu srcu. Če posameznik te obveznosti izpolnjuje z iskreno vero, je povsem logično, da bo bliže Bogu in bolje pripravljen na zemeljsko smrt. Ko pa ta pobožnost postane praznoverna, ko ne čutimo potrebe, da bi živeli krepostno, vse Jezusove obljube ostanejo brez sadov, piše spletna stran Aleteia.

C. R.