foto: Katoliška mladina

V četrtek, 28. septembra 2023, je v Ljubljani potekala molitev pred srečanjem Together v Rimu, na kateri so sodelovali predstavniki različnih Cerkva.

Povabilo k molitvi je prišlo s strani pripravljalcev srečanja Together. Ti so povabili lokalne cerkve po svetu, da pred generalnim zasedanjem sinode, pripravijo molitveno bdenje. Glavni dogodek bo potekal 30. septembra na Trgu svetega Petra, ob prisotnosti papeža Frančiška, ekumenskega patriarha Bartolomeja, canterburyjskega nadškofa Welbyja in predstavnikih drugih Cerkva.

Zbrane v Ljubljani je v začetku pozdravil nadškof Stanislav Zore, ki je razmišljal o pomenu Gospodove molitve. Poudaril je, da gre za molitev ki nas vedno, ko jo molimo, ohranja v občestvu. Sledilo je petje psalma, taizéjskih spevov in branje dela Jezusovega govora na gori, in sicer blagrov. Odlomek je prebral binkoštni superintendent Daniel Grabar. Po tišini pa je zbrane z razmišljanjem ob odlomku nagovoril evangeličanski škof Leon Novak. Poudaril je, da blagri obrnejo na glavo logiko tega sveta, kot da bi se urini kazalci začeli vrteti v drugo smer. Hkrati pa so vabilo kristjanom, ki sprejmejo klic, da hodijo za Jezusom, da postanejo uresničevalci klica blagrov že tukaj in sedaj. Ob koncu je vse zbrane pozdravil predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje, ki je poudaril, da smo tako posamezniki, kot skupnosti, kot Cerkev in tudi družba izzvani, da razmislimo kam gremo in kaj si želimo.

Samo molitev so pripravili člani Taizéjske ekipe, ki od septembra dalje v Ljubljani pripravljajo Evropsko srečanje mladih, ki bo konec leta potekalo pri nas. Gre za srečanje mladih z vse Evrope različnih krščanskih denominacij. Srečanje bo potekalo od 28. 12. 2023 do 1. 1. 2024. Posebnost srečanja je, da romarje na svoj dom sprejmejo prebivalci Ljubljane in okolice.

Katoliška mladina