Njeno telo je še vedno nestrohnjeno - po več kot stoletju. (foto: Wikipedia)

Za Marijo Goretti velja, da je postala mučenka v cvetu mladosti. Ob nasilni smrti je bila stara komaj 12 let. In razlog? Posilstvo in umor.

Leta 1890 rojena Marija Goretti je bila rojena kot najstarejša od šestih otrok blizu Ancone. Ker ji je zgodaj umrl oče, je morala hitro dozoreti in prijeti za marsikatero težko delo. Mnogi so jo občudovali, a v isti hiši, kjer je stanovala njena družina, je imel stanovanje tudi vdovec, ki je imel sina Alessandra. Slednji je zelo težko obvladoval svoje nagone in je zato skušal prisiliti Marijo v spolni odnos. Vedno se mu je uprla. Vendar pa je prišel usodni dan, ko jo je našel na samem in odpeljal v skrivni prostor, kjer jo je hotel posiliti. Tudi tokrat se mu je upirala. V navalu besa jo je 18-krat zabodel z nožem.

Sosedje so slišali njene krike in so hudo ranjeno deklico odpeljali v bolnišnico. Še v nezavesti je ponavljala: “Nikar, Alessandro! To je greh! Prišel boš v pekel!” Vendar mu je na smrtni postelji odpustila. Naslednji dan po napadu je umrla. Svojemu morilcu je v nebesih izprosila milost spreobrnjenja. Odšel je celo v samostan.

Marija je pokopana v veličastni cerkvi Marije milosti, ki se po njej imenuje tudi cerkev sv. Marije Goretti v mestu Nettuno. Njen god obhajamo 6. julija. Je zavetnica mladih deklet, žrtev posilstva, mladine na splošno in tudi priprošnjica proti revščini. Največkrat je upodobljena kot mlado dekle v preprosti beli obleki, z dolgimi razpuščenimi lasmi. Njen prepoznavni znak so lilije, včasih pa tudi nož, s katerim je bila umorjena.

24. junija 1950 jo je papež Pij XII. razglasil za svetnico in mučenko svete čistosti.

V Sloveniji imamo tudi župnijo, posvečeno sv. Mariji Goretti. To je Bistrica pri Tržiču.

Molitev k sv. Mariji Goretti

Sveta Marija Goretti, prosi za nas, da bi kot ti imeli moč in pogum reči ne vsemu, kar nas vodi stran od Boga.
Prosi za nas Boga, da bi vztrajali v čistosti telesa in srca.
Naj nam Gospod podari pravo ljubezen do sebe in do bližnjega.
Amen.

C. R.

Vir: spletna stran župnije Bistrica pri Tržiču, Aleteia, Družina, Ognjišče