Goriška stolnica (foto: Wikipedia)

V soboto, 25. novembra 2023, bo ob 19.00 v Gorici (Italija) molitveno srečanje mladih koprske in goriške (nad)škofije pod geslom Veseli v upanju.

Nedelja Kristusa Kralja, letos bo to 26. novembra, je bila določena za vsakoletni svetovni dan mladih, ki se obhaja v škofijah po vsem svetu. Že lani sta ga Nadškofija Gorica in Škofija Koper praznovali skupaj s srečanjem na Trgu Evrope in molitvijo več kot 300 udeležencev v konkatedrali v Novi Gorici. Letošnje srečanje bo potekalo na italijanski strani.

Pobuda se vklaplja v pripravo na leto 2025 »Nova Gorica – Gorizia, Evropska prestolnica kulture«. Tudi cerkveni skupnosti na več področjih krepita odnose, saj se srečujeta na istem ozemlju in imata skupno zgodovino.

Prisotnost sta napovedala tako koprski škof Jurij Bizjak, kot domači goriški nadškof Carlo Roberto Maria Redaelli. Veselijo pa se tudi navzočnosti menihov bratov iz francoske skupnosti Taizé, ki v teh dneh pripravljajo novoletno srečanje v Ljubljani.

Prav v teh dneh, ko je prosto gibanje ljudi čez mejo začasno ustavljeno, je preroško govoriti o mladih, ki se srečujejo in si želijo sklepati prijateljstva, izhajajoč iz tega, kar jih združuje.

Organizator: Nicola Ban in Primož Erjavec, referenta za mlade škofije Koper in škofije Gorica.

 

Potek srečanja

Srečanje se začelo ob 19.00 na Travniku (Piazza Vittoria) v Gorici z začetno animacijo udležencev. Nato se bo dogajanje preselilo v cerkev svetega Ignacija, kjer bodo mladi razpravljali prav o tem, kaj jemlje in kaj hrani upanje. Nato se bodo okoli 20.00 preselili v stolnico za molitev, ki bo v duhu Taizéja in s prisotnostjo nekaterih menihov iz francoske ekumenske skupnosti. Prisotne bosta nagovorila škofa iz Gorice in Kopra. Srečanje se bo zaključilo s prijateljskim druženjem. Vabljeni vsi mladi od 14 let navzgor

Vsebinsko geslo o upanju mladih: Veseli v upanju

Tema, ki bo zaznamovala srečanje, je upanje. Papež Frančišek je za mlade za prihodnja leta začrtal pot upanja, verjetno zato, ker se zaveda krhkosti upanja mladih. Geslo srečanja je vzeto iz Pisma Rimljanom, kjer nas sveti Pavel v 12. poglavju spodbuja, naj bomo “veseli v upanju”. Mladi bodo imeli priložnost razpravljati o tem, kaj slabi njihovo upanje in kaj ga ohranja. Odkrivali bodo, da je le srečanje z Gospodom življenja lahko utemeljen razlog za upanje.

Na svetovnem dnevu mladih v Lizboni avgusta 2023 in tudi po vrnitvi domov so mladi udeleženci večkrat ponovili, da je bila ena od najlepših stvari ta, da je v tistih dneh med udeleženci iz celega sveta vladalo vzdušje bratstva, in da se je srce ob tem napolnilo z upanjem.

Po letih pandemije, ko se je iz zdravstvenih razlogov dolgo opozarjalo, da je drugi lahko nevaren in da sem jaz lahko nevaren za drugega, so mladi končno doživeli, da drugi lahko dajejo veselje in da so bratje in sestre, ki se jih ni treba bati. Ob izkušnji pandemije in trajajoči vojni v Ukrajini je bilo srečanje v Lizboni injekcija upanja. Novice iz Svete dežele, grozote ob terorističnih napadih in surovost oboroženega odziva, so kot ostre škarje, ki grozijo, da bodo upanju odrezale krila, kot neusmiljen udarec na krhko luč upanja, ki se je počasi ponovno prižigala. Bolj kot kdaj je primerno, da z našimi mladimi spet začnemo govoriti o upanju in izkušati bratstvo, da bi še naprej lahko ohranjali pogled za drugačen svet!

SŠK