foto: Wikipedia

Uvod: V VRTU GETSEMANI

Jezus, s teboj smo v duhu zbrali na kraju, kjer si prelil krvavi pot. Ostal si sam, kljub učencem, ki so te spremljali. A nisi se mogel zanesti nanje, kajti bili so prestrašeni in utrujeni. Tudi mi smo slabotni in mnogokrat zaspani, brez volje, da bi karkoli sploh naredili. Prav ta mlačnost te je najbolj potrla, ko si bojeval svoj smrtni boj, tik preden so te zvezali in odpeljali.

Sedaj ti, Jezus, izročam vso svojo domovino, domači kraj, domačo župnijo, delovno mesto. Vse, ki so me prosili za molitev. Prinašam ti vse trpeče sorojake, ki te iščejo. Mene pa naredi budnega in pozornega za stiske drugih. Okrepi me, Gospod. Brez tvoje milosti ne morem ničesar storiti.

-Usmili se nas, o Gospod.

-Usmili se nas.

Prva postaja: PILAT OBSODI JEZUSA NA SMRT

-Molimo te, Kristus, in te hvalimo

-ker si s svojim križem svet odrešil.

Sodba je padla. »Križan boš!« Poti nazaj ni več. Jezusovo življenje je zapečateno. Po najbolj umazanem sodnem procesu v zgodovini so nedolžnega obsodili na smrt.

Pred seboj vidim sedaj vse tiste, ki so v slovenski zgodovini zaradi krivičnih odločitev sodnikov izgubili življenje, premoženje, dostojanstvo. Mnogi pa so bili poslani v smrt povsem brez sodbe. Še danes nimajo svojega groba. Svoje zadnje počivališče so našli v kraških breznih, tankovskih jarkih in rudniških jaških.

Sem tudi jaz med tistimi, ki krivično sodijo? Morda pa z grenkobo gledam na ta žalostna obdobja slovenske zgodovine. Jezus, naj s tvojo močjo odpustim vsem krivičnim sodnikom. Osvobodi me, Gospod, vsake zagrenjenosti.

-Usmili se nas, o Gospod.

-Usmili se nas.

Več si lahko preberete TUKAJ.