foto: arhiv Demokracije

Potem ko smo zadnji dve leti velikonočne praznike praznovali le zasebno in brez druženj v cerkvah, bo letos praznovanje spet mogoče v kolikor toliko normalnih razmerah. Vendar brez zaščitnih ukrepov ne bo šlo.

Kot je sporočila Slovenska škofovska konferenca, veljajo še naprej vsi ukrepi od tedaj, ko je bila ukinjena obveznost PCT pri maši, torej od sredine februarja. Še vedno mora biti stik med udeleženci minimalen, obvezna razdalja, razkuževanje rok, zračenje prostorov in seveda nošenje zaščitnih mask. Le-te so priporočljive tudi na slovesnostih na prostem, če ni mogoče zagotoviti dovolj velike razdalje.

Po naših informacijah bo obveznost nošenja mask v cerkvenih prostorih verjetno ostala v veljavi še kar nekaj časa, morda tudi po odpravi splošne obveznosti s strani vlade. V veljavi ostaja tudi opuščanje uporabe kropilnikov z blagoslovljeno vodo, podajanje rok pri pozdravu miru ter uporaba zgolj polovico klopi v cerkvi (vsaka druga vrsta mora biti zaprta). Takšen ukrep je nujen, saj sicer ni mogoče zagotoviti socialne razdalje najmanj meter in pol med udeleženci bogoslužij.

Covid19 je po dveh letih postal nekakšna vsakdanjost, saj je večina nekako že prekužena (ali cepljena). Kljub temu pa je – in to je treba upoštevati – za posameznike lahko okužba še vedno smrtno nevarna.

C. R.