Drugi del trilogije o svetem Jožefmariju Escriváju govori o razburljivem in negotovem obdobju njegovega življenja: od izbruha španske državljanske vojne leta 1936 do njegovega odhoda v Rim leta 1946. V napeti zgodbi spremljamo svetnika, ki se zaradi vojnega nasilja odpravi na nevaren pohod čez Pirenejsko gorovje, da bi lahko svobodno vršil svojo duhovniško službo. Po vojni se sredi gmotnega pomanjkanja in ob ostrem nasprotovanju nekaterih cerkvenih krogov začne hiter razvoj Opus Dei.

»Tukaj poteka najbolj ganljiv dogodek pohoda: sveta maša. Kleče ob skali, skoraj ležeč na tleh, mašuje duhovnik, ki potuje z nami. Njegove jasne in občutene besede prodirajo v dušo. Nikoli še nisem bil pri maši, kakršna je bila današnja. Ne vem, ali zaradi okoliščin ali zato, ker je ta duhovnik svetnik.« Poleg goreče predanosti osebi svetega Josemarije Escrivája je na vseh petih celinah intenzivno rasla živa želja, da bi izvedeli več o njegovem življenju. Po njegovi smrti so izšle številne knjige in eseji o njegovem življenju, a je bilo treba počakati na celovito biografijo, ki bi upoštevala biografovo stališče v skladu z njegovimi lastnimi dokumenti. Biograf Andrés Vázquez de Prada je delo pripravil z veliko skrbnostjo in jo utemeljil na “intimnih zapiskih”, dokumentih, pričevanjih, pismih in arhivskih zapiskih, da bi verodostojno pripovedoval o dogodkih.

Rezultat je biografija svetega Josemarije velike zgodovinske vrednosti in velikodušne širine (celotno delo obsega tri zvezke), s pomočjo katere bomo bolje razumeli intenzivnost njegove ljubezni in moč njegovega duha. Knjiga je na 633 straneh izšla lani pri založbi Družina v prevodu Aleša Štampfla. Avtor, Andrés Vázquez de Prada je bil španski zgodovinar, pravnik, profesor, diplomat in pisatelj ter brat zgodovinarja Valentína Vázqueza de Prade. Andres Vázquez de Prada je 30 let delal na španskem veleposlaništvu v Londonu, kjer je bil informacijski ataše. Intenzivno je raziskoval zgodovinske in literarne teme ter sodeloval v različnih mednarodnih publikacijah.

V biografskem žanru izstopa njegova knjiga Sir Thomas More (1962). Nazadnje je od svojih biografij objavil delo, posvečeno ustanovitelju Opus Dei, Josemaríi Escrivá de Balaguerju, v kateri je v treh zvezkih in na 2.200 straneh analiziral njegovo osebnost. Escrivá de Balaguerja je spoznal leta 1942 in se z njim večkrat srečal, zlasti med ustanoviteljevim bivanjem v Angliji (1958-1962). P.T.

Knjigo naročite na POVEZAVI.