foto: škofija Murska Sobota

V ponedeljek, 10. januarja 2022, se je škof msgr. dr. Peter Štumpf na škofiji v Györu srečal s tamkajšnjim škofom in predsednikom Madžarske škofovske konference, msgr. dr. András Veresom.

Škof Štumpf je v imenu Slovenske škofovske konference kot gostitelj letošnjega srečanja Slovencev in Hrvatov v Beltincih, 8. oktobra 2022, povabil škofa Veresa ter druge madžarske škofe, duhovnike in druge vernike na to srečanje. V škofiji Murska Sobota namreč živi precej madžarsko govorečih vernikov, največ na področju župnij Lendava in Dobrovnik. Ti verniki so zelo versko in kulturno dejavni, in imajo pri tem veliko podporo tamkajšnjih župnikov, Martina Dolamiča in mag. Simona Štihca, ki v njihovo duhovno dobro pastoralno sodelujeta tudi z madžarskimi duhovniki iz sombotelske škofije. Za obe škofiji, Murska Sobota in Sombotel, je to velika vrednost, še zlasti v teh časih, ko smo kristjani v molitvi in pogovorih skupaj na sinodalni poti vere.

Škof Veres se je z veseljem odzval, povabilo SŠK sprejel in obljubil, da se bodo nekateri škofje kakor tudi verniki iz Madžarske tega srečanja tudi udeležili. Škofa sta tudi spregovorila o pomeni tega srečanja za povezovanje katoličanov med narodi Srednje Evrope pri utrjevanju vere in narodnostih vrednot. Pri tem ne gre za nacionalistične namene, temveč preprosto za to, da smo bratje in sestre v Kristusu, čeprav različni v jeziku in tudi kulturi, vendar edini po veri. Škofa sta izrazila zaskrbljenost nad pojavi ogrožanja tradicionalne družine in napadov na spoštovanje človekovega življenja od naravnega spočetja do naravne smrti. Posamezniki, kakor tudi nekatera civilna gibanja in združenja v Sloveniji in tudi na Madžarskem takšno obrambo in promocijo človekovega življenja pojmujejo kot fašizem, ki bi naj bil usmerjen proti pravicam skrajne emancipacije in drugih skrajno svobodnjaških idej in vedenj v družbi. Tudi zaradi tega je dobro, da se katoličani sosednih držav povezujemo, skupaj molimo in obhajamo sveto evharistijo, se med seboj opogumljamo pri ohranjanju življenja, se tudi veselimo in skupaj praznujemo. Na srečanje v Beltince bodo povabljeni tudi Slovenci iz Porabja in Hrvati iz Gradiščanskega. Vera v Kristusa je naša skupna pot in zato naše skupno upanje pri širjenju Božjega kraljestva med nami.

Pri tem moramo še posebej biti pozorni na mlade, ki so prihodnost Evrope in seveda tudi Cerkve. Zato se bodo na srečanju Slovencev, Hrvatov in Madžarov v Beltincih dan prej, to je 7. oktobra 2022, mladi iz teh držav zbrali in povezali v molitvi.

Škofa Štumpfa so na obisku györskega škofa spremljali: beltinski župnik in dekan Boris Kučko, gostitelj srečanja Hrvatov, Slovencev in Madžarov; stolni kaplan Aljaž Baša, koordinator odbora pri SŠK za to srečanje in mag. Simon Štihec, župnik iz Dobrovnika. Pri pogovoru s škofom Veresom sta bila prisotna tudi generalni tajnik Madžarske škofovske konference, msgr. Tamás Tóth in ravnatelj Györske škofijske pisarne, Imre Kálmán.
Mati Marija naj nas vodi na skupni poti vere tudi v teh pripravah.

Vir: Ordinariat Škofije Murska Sobota