Več kot 30 let je vodil sarajevsko škofijo - kardinal Vinko Puljić. (foto: Wikipedia)

Kardinal Vinko Puljić, sarajevski (vrhbosenski) nadškof, je od danes v pokoju, nasledil ga je dosedanji sarajevski nadškof koadjutor msgr. Tomo Vukšić, ki je sicer še vedno tudi apostolski administrator vojaškega ordinariata. To je danes v prostorih nadškofijskega ordinariata v Sarajevu naznanil odpravnik poslov nunciature v BiH msgr. Amaury Medina Blanco. 

Papež Frančišek je namreč z današnjim dnem sprejel Puljićevo odpoved škofovski službi. Gre sicer za standardni postopek, saj so škofje ordinariji pri dopolnjeni starosti 75 let dolžni dati odpoved službi, Sveti sedež pa lahko po lastni presoji upokojitev preloži tudi na kasnejši čas.

Kardinal Puljić je nadškofijo vodil 31 let, prevzel jo je ravno na pragu krvave vojne v Bosni in Hercegovini. Za nadškofa ga je papež Janez Pavel II. imenoval 7. decembra 1990, 6. januarja 1991 pa ga je sam posvetil v škofa (točno dve leti za tem je v škofa posvetil tudi Alojzija Urana, tedaj pomožnega škofa v Ljubljani). 19. januarja 1991 je bil slovesno umeščen v sarajevski stolni cerkvi Srca Jezusovega. Nadškofijo, kjer sta nekdaj pomembno vlogo odigrala ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič (ki je bil tam kanonik in pomožni škof) ter duhovnik Karel Cankar (brat pisatelja Ivana Cankarja), je prevzel v zelo težkih časih. V času vojne je ostal v obkoljenem Sarajevu in ga le redko zapuščal, bil pa je velik borec za mir in spravo. Zato ga je papež Janez Pavel leta 1994 imenoval za kardinala, zato je kasneje, leta 2005 in leta 2013, sodeloval na volitvah dveh papežev: zaslužnega Benedikta XVI. in sedanjega papeža Frančiška.

Tudi po končani vojni je bil kardinal Puljić velik borec za pravično družbo, ki ga je bolel odnos oblasti do katoličanov v BiH. Za svoja prizadevanja je prejel več priznanj, tudi častni doktorat univerze Grand Valley Michigan in perujske univerze Santa Maria. Pred kratkim mu je visoko hrvaško odlikovanje podelil hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Znano je sicer, da ima kardinal Puljić med hrvaškimi duhovniki tudi soimenjaka po imenu in priimku. Gre za duhovnika trebinjsko-mrkanjske škofije, ki jo upravlja mostarski škof, nekdanjega izseljenskega duhovnika v Nemčiji, ki trenutno deluje v Mostarju.

Kot so sporočili iz sarajevske škofije, bo novi sarajevski nadškof Tomo Vukšić svojo službo uradno prevzel 12. marca letos s slovesno umestitvijo v sarajevski stolnici.

V Bosni in Hercegovini ima sicer najdaljši staž vodenja škofije msgr. Franjo Komarica, ki vodi škofijo Banja Luka že od leta 1989 dalje, v kratkem pa je mogoče pričakovati njegovo upokojitev. Letos naj bi BiH dobila tudi novega apostolskega nuncija, saj je dosedanji nuncij nadškof Luigi Pezzuto v pokoj odšel lani jeseni.

C. R.