foto: Wikipedia

Predsedstvo Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) v tem napetem in dramatičnem trenutku izraža svojo bližino Cerkvam v Ukrajini in vsemu njenemu ljudstvu.

Škofje evropske celine pozivajo voditelje narodov, da ne pozabijo tragike svetovnih vojn prejšnjega stoletja in da se zavzamejo za obrambo suverenosti in neodvisnosti vsake države ter spoštovanje mednarodnega prava. V času izredne negotovosti prosijo vse kristjane, da molijo za mir v Ukrajini ter preseganje krize z medsebojnim dialogom. Več TUKAJ.

K miru je večkrat pozval tudi papež Frančišek. Sredi tega tedna je ob koncu splošne avdience skupaj z verniki, zbranimi v dvorani Pavla VI., molil za mir v Ukrajini. Povabil je, naj skozi dan večkrat molijo v ta namen. »Vztrajno prosimo Gospoda, da bi se v tej deželi razcvetelo bratstvo ter preseglo rane, strahove in spore,« je dejal in spomnil na holokavst in drugo svetovno vojno, v kateri je bilo ubitih na milijone oseb.

»Gre za trpeči narod, ki je trpel lakoto, trpel je veliko krutosti in si zasluži mir. Naj se molitve in prošnje, ki se danes dvigajo v nebo, dotaknejo misli in src tistih, ki imajo oblast na zemlji, da bi prevladal dialog in da bi bilo dobro vseh pomembnejše od delnih interesov. Lepo prosim, nikoli vojne! Molimo za mir z molitvijo Oče naš: to je molitev otrok, ki se obračajo k istemu Očetu, to je molitev, ki nas dela brate in sestre, to je molitev bratov in sester, ki prosijo za spravo in harmonijo.«

Vir: SŠK, Vatican News

C. R.