Prof. dr. Robert Petkovšek (foto: arhiv Demokracije)

Slovenska provinca Misijonske družbe sporoča, da se je Vrhovni svet Družbe v Rimu dne 26. 01. 2022 seznanil z rezultati volitev in za novega vizitatorja Slovenske province Misijonske družbe potrdil prof. dr. Roberta Petkovška, je sporočil provincialni asistent Marko Jeromel.

“Novi vizitator bo službo prejel med sveto mašo na obletnico smrti božjega služabnika Janeza Frančiška Gnidovca. Sveto mašo bomo obhajali v nedeljo, 6. februarja 2022, ob njegovem grobu v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani. V molitveni uri z začetkom ob 16.00 se bomo na Božjega služabnika obrnili za priprošnjo, ob 17.00 pa bo slovesno bogoslužje vodil upokojeni nadškof dr. Anton Stres,” so še sporočili iz province. Novega provincialnega vizitatorja je tako potrdil slovenski rojak, generalni vizitator Misijonske družbe Tomaž Mavrič.

Leta 1965 rojeni dr. Robert Petkovšek je sicer profesor filozofije na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Izhaja iz Godoviča pri Idriji in je v Ljubljani študiral teologijo, filozofijo, grščino in sociologijo kulture. V duhovnika je bil posvečen leta 1991. Nadaljeval je s podiplomskim študijem v Parizu na Katoliškem inštitutu, kjer je ob magisteriju in doktoratu (področje neoplatonizma) diplomiral iz biblične hebrejščine. Od leta 2006 do leta 2010 je bil prodekan za študijske zadeve, od leta 2013 do leta 2016 predstojnik katedre za filozofijo, od leta 2005 do leta 2009 predstojnik Inštituta za filozofijo in družbeno etiko, od leta 2017 pa je predstojnik Inštituta za bioetiko. Od leta 2009 je urednik znanstvene publikacije Bogoslovni vestnik in od leta 2015 vodja raziskovalnega programa Etično-religiozni temelji in perspektive družbe ter religiologija v kontekstu sodobne edukacije in nasilje (P6-0269). V letih 2008-2015 je vodil Katoliški inštitut, nato je bil dekan Teološke fakultete.

Z imenovanjem za vizitatorja bo tako nasledil lani jeseni umrlega Franca Rataja.

C. R.