Patriarh Kiril sledi kremeljski politiki. (foto: Wikipedia)

Da je moskovski partriarh Kiril že ves čas v službi Putinove oblastne elite, ni nobena skrivnost. Očitno je zdaj šel korak dlje, saj je razglasil “sveto vojno” proti Ukrajini, podobno kot je pri muslimanih “džihad”. 

Kot poroča Neue Zürcher Zeitung, je patriarh Kiril tudi ideološko nadgradil Putinovo agresijo proti Ukrajini. V dokumentu, ki ga je predstavil zadnjo nedeljo, je vojaško akcijo proti Ukrajini poimenoval “sveta vojna”. Ruska pravoslavna Cerkev tako razglaša vojno v Ukrajini za “osvobodilno borbo” Rusov proti “zločinskemu režimu v Kijevu” in proti Zahodu, ki je padel v satanizem. Cerkveno vodstvo v Moskvi tako skupaj z državnim zaostruje svoj ideološki diskurz in oblikuje vse bolj ekstremne cilje vojne. Po omenjenem dokumentu neodvisna Ukrajina nima pravice do obstoja, pač pa mora biti priključena Rusiji.

Izraz “sveta vojna” v pravoslavju nikoli ni obstajal

Se je pa vodstvo RPC ujelo v past, saj se Putinov režim načeloma izogiba izrazu “vojna”, pač pa raje uporablja izraz “specialna vojna operacija”. Vendar pa ruski nacionalisti že nekaj časa pozivajo oblast, da opusti te menda neumne izraze in da se stvari poimenuje s pravim imenom. No, RPC se očitno naslanja na nacionalistične kroge, a ne upa tvegati prevelikega konflikta z oblastjo, zato govori o “sveti vojni” z “duhovnega in moralnega zornega kota”, piše omenjeni časopis.

Kljub temu pa bo z moralnega zornega kota težko pojasniti brezsmiselno smrt več kot sto tisoč ljudi. A očitno to moskovskega patriarhata ne skrbi preveč, saj v nasprotju z vsemi dokazi trdi, da je obstanek Rusije pod velikim vprašanjem. Pri tem pa se teološko spušča na zelo spolzek teren, saj izraz “sveta vojna” v pravoslavju doslej ni obstajal, tako kot je denimo obstajal v času križarskih vojn pri srednjeveškem papeštvu ali pri militantnem islamu. Še leta 2020 se je RPC izražala precej drugače, češ vojna je zlo, njen vzrok je grešna zloraba svobode, ki je dana od Boga. Torej: vojno je možno obravnavati kot nujno zlo takrat, ko gre za zaščito bližnjega ter vzpostavljanje pravičnosti. Putinova vojna proti Ukrajini seveda ne spada v to sfero. Sedaj pa se teološko naslanja na Sveto pismo, kjer se sklicuje na tistega, ki zavira Antikrista. Poslanstvo Rusije je, kot navaja patriarhat, da služi kot globalni borec, “zaviralec” Antikrista, s čimer kaže s prstom na Zahod. Na drugi strani je Kremelj v funkciji orodja tega božjega namena.

Omenjeni dokument se imenuje “Nakaz”, kar bi se lahko prevedlo kot ukaz oz. naročilo. Imel naj bi vlogo smernice za politično vodstvo Rusije, predstavljen je bil v glavnem svetišču Kristusa Odrešenika v Moskvi na zasedanju tako imenovane Svetovne zveze ruskega naroda. Gre za forum, ki ga sestavljajo kleriki, politike in druge osebe, vodi pa ga patriarh Kiril, močno vlogo pri njem pa ima financer, sicer ultranacionalist Konstantin Malofejev.

Upravičen napad tudi na baltske države?

Očitno pa se, kot še piše švicarski časopis, cilji “svete Rusije” ne končajo pri Ukrajini. Dokument izpostavlja “ponovno zedinjenje ruskega naroda”, s čimer tudi poudarja teritorialne pretenzije na številne države v okolici, vključujoč Baltik in dele centralne Azije. Na drugi strani pa dokument smatra tudi Beloruse in Ukrajince za del enega, torej ruskega naroda, kar se ujema tudi s stališči Vladimirja Putina. Precej kontradiktorno, saj na drugi strani tovrstna vojna ideologija Ukrajince ne smatra za del ruskega naroda in jih je torej dovoljeno masakrirati.

Pri tem je neverjetno, kako RPC podpira utopijo, ki nima nobenih temeljev v realnosti. Namreč, ukazuje, da mora Rusija dvigniti rast števila prebivalstva v roku sto let, saj mora s sedanjih 144 milijonov priti na 600 milijonov ljudi in sicer z energično promocijo družinske politike, pri tem pa preprečiti prihod tujih kulturnih vplivov, ki bi lahko prišli preko tujih delavcev, zlasti muslimanov iz centralne Azije, ki naj bi deformirali rusko kulturo.

Nova demografska politika – po stalinistično

RPC pri tem poudarja, da je odprta za vse tradicionaliste iz vsega sveta, pri tem predvideva, da bo zelo verjetno prišlo do množičnega bega z dekadentnega Zahoda v moralno superiorno Rusijo. Kjer naj bi po dikciji dokumenta pospeševali novo strukturo naselij, zlasti s podporo podeželju. Do leta 2050 bi morala Rusija zgraditi okoli tisoč manjših podeželskih naselij, kamor bi preselili precej mestnega prebivalstva – seveda prisilno kajpak.

Kot še piše avtor članka Andreas Rüesch, se je vodstvo RPC fundamentalno oddaljilo od stvarnosti in padlo v povsem stalinističen diskurz. Ne glede na to, da je njen družbeni vpliv omejen, pa ta dokument kaže na to, da ruska cerkev ne predstavlja antiteze oblasti, ampak kot pogonski motor oblastnega ultranacionalizma in njegovih zablod. RPC bo veliko noč sicer slavila 5. maja, v tem času pa je patriarh Kiril dal ukaz, da se v vseh cerkvah moli za zmago nad Ukrajinci in za “sveto Rusijo”.

G. B.