Sv. Vincencij Ferrer (foto: Wikipedia)

Sv. Vincencij Ferrer je bil znan kot velik evangelizator ter asket. Le malo ljudi pa ve, da je ta znani Španec s svojo molitvijo obujal celo mrtve. 

Rodil se je leta 1350 v Valencii v Španiji kot drugi sin uglednega notarja. Pri sedemnajstih letih je vstopil v red pridigarjev in postal dominikanec. Šolati se je začel v Valencii, filozofijo in teologijo pa je študiral v Barceloni, Toulouseu in Leridi, kjer je tudi doktoriral. Živel je umaknjeno puščavniško življenje, a bil zelo aktiven kot duhovnik. Bil je vsestranski intelektualec ter ljudski pridigar, ki je v svojem dvajsetletnem misijonarskem delovanju prehodil Španijo, Nemčijo, Italijo … in Francijo, kjer je 5. aprila 1419 umrl v Vannesu.

Pridigal je kar po trikrat in ali še večkrat na dan. Veliko je spovedoval, velik del noči pa premolil. Napisal je več učenih spisov in nabožnih knjižic. Nikoli ni jedel mesa, štirideset let pa je – razen nedelje – jedel le enkrat na dan. Spal je na postelji iz slame.

Ljudem je v težavah pomagal, pogosto tudi s čudeži. Po izročilu je poleg številnih ozdravljenj imel dar jezikov, kar pomeni, da so ga razumeli tudi tujci, kljub temu, da je oznanjal v svojem domačem (katalonskem) jeziku. Pridige je sestavljal kleče pred križem. Kot misijonar je prehodil Španijo, Francijo, Italijo, Nemčijo in je imel v dvajsetletnem misijonskem delovanju okrog dvajset tisoč pridig, saj je pridigal kar po trikrat in še večkrat na dan. Na duše je znal tako vplivati, da je moral večkrat svoje pridige pretrgati, ker mu je besedo zadušil jok poslušalcev. Zraven pridiganja je tudi neutrudljivo spovedoval, premolil velik del noči, premišljeval in prebiral Sveto pismo in cerkvene očete. Spisal je tudi več učenih spisov in nabožnih knjižic.

Zagotovo je bil Vincencij tudi velik čudežnik – po njegovi molitvi so ozdraveli tudi težki bolniki. Obujal je celo mrtve. Mlademu Alfonzu Borgiji je napovedal, da bo postal papež, ki bo Vinencija razglasil za svetnika. In res je mladi Alfonz veliko desetletij kasneje postal papež Kalist III.

Sv. Vincencij Ferrer je priprošnjik proti glavobolu, epilepsiji; za dober zakon, plodnost, za srečno smrt; je priprošnjik proti nevarnostim vseh vrst. Je zavetnik gradbenikov, zidarjev, kleparjev, opekarjev, krovcev …

Vir: Pridi.com, Exodus, Dnevno.hr

C. R.