foto: Wikipedia

V starosti 98 let je danes umrl slovaški kardinal Jozef Tomko, najstarejši kardinal rimskokatoliške cerkve, je na spletni strani sporočila Slovaška škofovska konferenca.

Dodali so, da je bil zaupnik bivšega papeža iz Poljske Janeza Pavla II., ki ga je imenoval za kardinala leta 1985, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tomko je deloval v Vatikanu od leta 1945, kjer je zasedal vrsto vse bolj pomembnih položajev v cerkveni hierarhiji. Med drugim je bil prefekt rimske kongregacije za misijone in je vodil vatikansko kongregacijo za evangelizacijo narodov. Ostal je vplivna osebnost v Vatikanu tudi po upokojitvi leta 2001, saj je bil med drugim do leta 2007 predsednik papeškega odbora za svetovne evharistične kongrese.

Zaslužni papež Benedikt XVI. ga je še kot papež leta 2012 imenoval v kardinalsko komisijo za razjasnitev takratne afere Vatileaks, objave zaupnih vatikanskih dokumentov, ki so razkrili sume korupcije in nepotizma v Vatikanu.

Kot poroča spletni portal Vatican News, je Tomko umrl v svojem stanovanju v Rimu, potem ko so ga po več tednih v soboto odpustili iz bolnišnice, kjer je bil zaradi poškodbe vratne hrbtenice.

Najstarejši član kardinalskega zbora je zdaj upokojeni nadškof Luande v Angoli, 97-letni Alexandre do Nascimento, poroča dnevnik Družina.

Kot še poroča portal Družina, je Tomko je svojo domovino Slovaško v obdobju komunistične diktature lahko obiskal le v času praške pomladi leta 1968, in leta 1989, tik pred »žametno revolucijo«, ko se je udeležil škofovskega posvečenja. Po padcu komunizma in še posebej po upokojitvi je bil pogost obiskovalec Slovaške. Med zadnjim obiskom Janeza Pavla II. na Slovaškem septembra 2003 je Tomko »posodil« glas poljskemu papežu, ki je imel že zelo oslabljen glas, in je bral njegove govore.

Kardinal Tomko je tudi vodil slovesnost na Brezjah ob razglasitvi sklepnega dokumenta Plenarnega zbora Cerkve na Slovenskem. Potekala je pred dvajsetimi leti, natančneje 18. maja 2002, na rojstni dan tedanjega papeža sv. Janeza Pavla II. in ob šesti obletnici njegovega obiska v Sloveniji.

STA, C. R.