foto: Wikipedia

Ukrajina bo v skladu z zakonom, ki ga je danes podpisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, božič odslej praznovala 25. decembra namesto 7. januarja, kot je veljalo doslej. Odločitev je zadnja v vrsti potez, ki jih je Kijev sprejel s ciljem odmika od Moskve po ruski invaziji na Ukrajino.

“Ukrajinci so že dolgo podvrženi ruski ideologiji na skoraj vseh področjih življenja, vključno z julijanskim koledarjem in praznovanjem božiča 7. januarja,” piše v obrazložitvi besedila, ki so ga poslanci izglasovali sredi tega meseca.

V besedilu tudi piše, da “se nadaljuje močan preporod ukrajinskega naroda. Stalen boj za lastno identiteto prispeva k zavedanju in želji vsakega Ukrajinca, da živi svoje življenje, s svojo tradicijo in svojimi prazniki”, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Premik datuma praznovanja božiča je zadnji v vrsti potez, ki jih je Ukrajina sprejela v zadnjih letih, da bi se oddaljila od Moskve, vključno s preimenovanjem ulic in mest, ki spominjajo na sovjetsko obdobje.

Sprejeti zakon tako odraža krhanje rusko-ukrajinskih vezi, tudi med cerkvama v Kijevu in Moskvi, k čemur je dodatno pripomogla ruska invazija na Ukrajino februarja lani.

V Ukrajini so v skladu z odločitvijo ukrajinske pravoslavne cerkve verniki božič lani prvič lahko praznovali 25. decembra. Pravoslavni Ukrajinci so sicer doslej tradicionalno sledili julijanskem koledarju in božič slavili 7. januarja.

Pravoslavna cerkev Ukrajine v trenutni obliki obstaja štiri leta. Leta 2018 sta se dve ukrajinski pravoslavni cerkvi, kot tudi del pripadnikov cerkve Moskovskega patriarhata, odcepili od Moskve ter se združili v novo pravoslavno cerkev, katere avtokefalnost je priznal ekumenski patriarh Bartolomej I.

Tri mesece po začetku invazije je še Ukrajinska pravoslavna cerkev Moskovskega patriarhata pretrgala vezi z rusko pravoslavno cerkvijo in razglasila “popolno samostojnost in neodvisnost” od Moskve, saj se ne strinja s stališčem moskovskega patriarha Kirila glede vojne v Ukrajini.

STA