Viktor Ganc SDB (foto: youtube / posnetek zaslona)

V soboto, 8. maja 2021, je v Don Boskovem centru v Podgorici apostolski nuncij Bosne in Hercegovine ter Črne Gore, msgr. Luigi Pezzuto, podelil salezijanskemu duhovniku Viktorju Gancu najvišje papeško cerkveno odlikovanje Pro Ecclessia et Pontifice za njegovo dolgoletno pastoralno delovanje v glavnem mestu Črne Gore, poroča portal Donbosko.si.

Viktor Ganc, ki je v salezijanski ustanovi v Podgorici deloval zadnjih 16 let, je s sobrati Andrejem Baligačem, Rudijem Tislom, Janezom Mirtkom in Noshem Gjolajem osnoval okolje za pristno salezijansko poslanstvo: Don Boskov center je postal za mlade dom, šola, župnija in dvorišče. S tem je postal zgled varnega okolja in pestrega dogajanja za vse mlade in odrasle različnih etničnih in verskih skupin, ki živijo na širšem področju Podgorice in Črne Gore.

S svojim delovanjem je vtisnil tudi sodoben in močan cerkveni pečat v tej najmanjši balkanski državi. Sodelovanje Don Boskovega centra z drugimi duhovniki in redovnimi skupnostmi v barski nadškofiji ter odprtost za vse, najbolj preproste in uboge ali pomembne predstavnike Cerkve in civilnih organizacij je dodaten dokaz povezovanja in poslanstva za skupno dobro po evangeljskih vrednotah.

Podelitev je potekala v domačem družinskem ozračju, ki so se ga udeležili mladi, domači sobratje, ki sedaj delujejo v Podgorici ter barski nadškof msgr. Rrok Gjonlleshaj.

Fotogalerijo dogodka si lahko ogledate TUKAJ.

Viktor Ganc je bil pred odhodom v Podgorico dejaven v Salezijanskem mladinskem centru v Mariboru in tudi eden od začetnikov projekta Ritem Duha. Od lani deluje kot kaplan v župniji Celje – bl. Anton Martin Slomšek.