Zunanji oltar v Medžugorju je bil izgrajen leta 1989. Pobudo zanj je dal župnik p. Leonard Oreč, načrt je izdelal Franc Kvaternik. (foto: posnetek zaslona)

Ker bo naslednje leto svetovno srečanje mladih v Lisboni ravno od 1. do 6. avgusta 2023, torej ravno v času, ko naj bi potekal Festival mladih v Medžugorju, so se v župniji Medžugorje odločili za spremembo datuma festivala.

24. festival mladih bo tako od 26. do 30. junija 2023, geslo festivala pa bo “To so moja mati in moji bratje” (Mt 12, 49), kar je sicer nosilna tema vseh duhovnih obnov, ki bodo tega leta v Medžugorju. Podrobnosti odločitve sta za medžugorski radio Mir predstavila apostolski vizitator za Medžugorje nadškof Aldo Cavalli in medžugorski župnik p. Zvonimir Pavičić, poroča portal medjugorje.hr.

Kot je povedal pater Zvonimir, je sicer redni datum festivala od 1. do 6. avgusta, vendar je prišlo do odločitve, da bo prav v tem času srečanje mladih v Lizboni, zato so morali reagirati in prestaviti sicer že zelo dolgo uveljavljen datum festivala, ki se zaključi s praznikom Jezusovega spremenjenja na gori, ko je ob jutranji zori maša na Križevcu. “Če papež poziva vse mlade sveta na eno mesto, ne moremo mi istočasno vabiti mlade k nam, saj nam je všeč, da lahko pridejo v Medžugorje in prav tako odidejo na srečanje s papežem,” je povedal medžugorski župnik in potrdil, da bo novi termin festivala mladih od 26. do 30. julija.

Kot je pojasnil, bo festival, popularno imenovan tudi Mladifest, skrajšan za en dan. Skrajšali smo ga, da bi lahko v župniji praznovali 25. julij, ki je praznik našega zavetnika sv. Jakoba, in da končamo dan prej, da bi romarji, ki gredo naprej na Portugalsko na srečanje s papežem, lahko pravočasno odšli tja. Vse ostale duhovne obnove v Medžugorju ostajajo v istih terminih,” je pojasnil p. Zvonimir Pavičić. Te duhovne obnove in seminarji so namenjeni organizatorjem romanj, duhovnikom, zakonskim parom, organizirajo pa se tudi seminarji posta, molitve in tišine.

Svoje vtise z letošnjega festivala mladih je nadškof msgr. Cavalli strnil s pričevanjem, da je ta festival videl, na njem sodeloval in se čudil. Mladi, ki so prišli na seminar, so prišli iz številnih držav sveta in preživeli neverjeten teden v duhovnem ozračju, je pojasnil. “To so bili res trenutki milosti. /…/ In nihče ni bil utrujen.”

Nadškof Cavalli je tudi obrazložil geslo vseh duhovnih obnov v Medžugorju, vključno s festivalom mladih. Te vrstice – “To so moja mati in moji bratje” – namreč omenjajo trije evangelisti: Matej, Luka in Marko. Jezus je namreč delal čudeže in učil, nekateri pa so mu rekli, da ga išče njegova mati in njegovi bratje, torej sorodniki. Jezus pa je odgovoril, da so njegova družina vsi, ki Božjo besedo poslušajo in uresničujejo. Prav Marija je tako živela. Poslušala je Božjo besedo in jo uresničevala v življenju.

C. R.