foto: Vatican Media / SŠK

Papež Frančišek je v intervjuju za agencijo Reuters zavrnil govorice, da namerava odstopiti. Izrazil je spoštovanje odločitve Vrhovnega sodišča ZDA o splavu in poudaril, da nasprotuje prekinitvi nosečnosti. Sicer pa si želi odpotovati v Moskvo in Kijev.

Papež Frančišek se je z Reutersovim dopisnikom Philom Pullello pogovarjal v soboto, 2. julija. Srečanje, med katerim sta se dotaknila vrste aktualnih tem, je trajalo približno 90 minut. Sveti oče je zanikal, da bi imel namen odstopiti: »To mi ni nikoli prišlo na misel. Za zdaj še ne.« Prav tako je zanikal govorice, da je zbolel za rakom. Povedal pa je, da želi čim prej odpotovati v Rusijo in Ukrajino, morda že septembra. Dejal je tudi, da spoštuje sodbo Vrhovnega sodišča ZDA o prekinitvi nosečnosti, in ponovno poudaril, da odločno obsoja splav.

Papež o odstopu: »Nikoli mi ni prišlo na misel«
V raznih medijih so se pojavile govorice, da se Frančišek namerava odpovedati papeški službi, na kar bi naj namigovali nekateri nedavni ali načrtovani dogodki, na primer konzistorij konec avgusta in obisk L’Aquile, kjer je pokopan Celestin V., ki je odstopil leta 1294. Papež je ta namigovanja zanikal: »Zaradi vseh teh naključij so nekateri mislili, da bo potekala ista ‘liturgija’. Toda to mi nikoli ni prišlo na misel. Za zdaj ne, za zdaj res ne.«  Obenem je pojasnil, kot je to v preteklosti že večkrat storil, da upošteva možnost odstopa, če bi mu zdravje onemogočilo nadaljevanje službe, zlasti po odločitvi, ki jo je Benedikt XVI. sprejel leta 2013. Na vprašanje, kdaj se bo to zgodilo, pa je odgovoril: »Ne vemo. Bog bo povedal.« Podobno je odgovoril tudi v pogovoru za tiskovno agencijo Telam, v petek, 1. julija.

Obžalovanje zaradi preložitve potovanja v Afriko
Papež Frančišek je govoril o težavah s kolenom, zaradi katerih je preložil potovanje v Afriko, ter o potrebi po zdravljenju in počitku. Povedal je, da mu je odločitev o preložitvi povzročila »veliko trpljenja«, zlasti ker je želel spodbuditi mir v Demokratični republiki Kongo in Južnem Sudanu. Pri hoji si trenutno pomaga s palico, saj je utrpel »lažji zlom«, ko je naredil napačen korak, medtem ko je bila kolenska vez vneta. »V redu sem, počasi se mi izboljšuje,« je dodal in pojasnil, da se zlom celi, pri čemer mu pomagata laserska in magnetna terapija.

»Dvorne govorice«
Sveti oče je prav tako zanikal govorice, da bi mu naj pred letom dni, ko je imel operacijo na debelem črevesu, diagnosticirali raka. »Operacija je bila zelo uspešna,« je dejal in z nasmehom pripomnil, da mu o domnevnem raku, ki ga je zavrnil kot »dvorne govorice«, niso ničesar povedali. Zatrdil pa je, da ne želi operacije kolena, ker je imela splošna anestezija pri lanski operaciji negativne stranske učinke.

Možnost, da bi šel v Ukrajino in Rusijo
V nadaljevanju intervjuja je beseda tekla o mednarodnih vprašanjih. O razmerah v Ukrajini je Frančišek dejal, da sta državni sekretar Pietro Parolin in ruski zunanji minister Sergej Lavrov govorila o morebitnem potovanju v Moskvo. Začetni znaki niso bili dobri. Papež je dejal, da se je o tem potovanju prvič govorilo že pred nekaj meseci in pojasnil, da je Moskva odgovorila, da ni pravi čas. Pripomnil pa je, da bi se zdaj vendarle lahko kaj spremenilo. »Rad bi šel v Ukrajino, najprej pa sem želel iti v Moskvo. O tem smo si izmenjali sporočila, saj sem mislil, da če bi mi ruski predsednik dal majhno priložnost, da bi služil miru … In zdaj je možnost, da bom po vrnitvi iz Kanade lahko odšel v Ukrajino. Prva stvar pa je odpraviti se v Rusijo in poskušati pomagati na nek način, vendar bi rad obiskal obe prestolnici.«

Je rešitev problema odstranitev človeškega življenja?
Nazadnje je papež spregovoril še o odločitvi ameriškega Vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo zgodovinsko sodbo v primeru Roe proti Wade, ki je zagotavljal pravico žensk do splava. Frančišek je dejal, da spoštuje odločitev, vendar nima dovolj informacij, da bi o njej govoril s pravnega vidika. Je pa tudi ostro obsodil splav in ga – kot že večkrat prej – primerjal z »najemom morilca«: »Sprašujem se: ali je legitimno, ali je prav, da za rešitev problema odstranimo človeško življenje?«

Izguba pastoralne narave povzroči politični problem
Svetemu očetu je bilo zastavljeno vprašanje, kaj meni o razpravi, ki poteka v Združenih državah Amerike v zvezi s tem, ali lahko katoliški politik, ki osebno nasprotuje splavu, vendar pa podpira pravico drugih do izbire, prejme obhajilo. Predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, na primer, je nadškof njene škofije v San Franciscu prepovedal prejemanje evharistije, vendar redno prejema obhajilo v župniji v Washingtonu. Prejšnji teden pa je prejela obhajilo od duhovnika med mašo, ki jo je v baziliki svetega Petra daroval papež. »Ko Cerkev izgubi svojo pastoralno naravo, ko škof izgubi svojo pastoralno naravo, to povzroči politični problem,« je dejal papež in dodal: »To je vse, kar lahko rečem.«

Vir: Vatican News – slovenska redakcija