Sv. Frančišek Asiški (vir: Wikipedia)

Poročali smo že, da bo prišlo do nekaterih sprememb tudi pri frančiškanih. Po novem bo stalnih samostanov v Sloveniji z gvardijanom na čelu le sedem, vse ostale postojanke bodo filialne hiše, vezane na matični samostan. 

Provincialni kapitelj je zaradi manjšega števila bratov zmanjšal število gvardijanatov.
Gvardijani, sedem jih je sedaj po novem, so v samostanih: Ljubljana-Center: samostan Kamnik in samostan Nazarje sta postala filialni – podružni hiši samostana LJ-Center; Ljubljana-Vič: podružna hiša Nova Štifta; Ljubljana Šiška s podružno hišo LJ Bežigrad; Brezje; Novo mesto; Maribor s podružno hišo Sveta Trojica; Sveta Gora: njeni podružni hiši sta Koper in Nova Gorica – Kostanjevica.

“V obdobju treh let bomo združili bratstvi v Šiški in za Bežigradom in povezali župniji Šiška in Bežigrad (v dogovoru z nadškofijo), ki bosta vodeni iz skupnosti v Šiški. V obdobju treh let bomo združili bratstvi v Mariboru in pri Sv. Trojici in vodili župniji Maribor-Sv. Marija in Sv. Trojica. Provincialni minister z definitorijem mora pripraviti načrt vrnitve Nove Štifte ljubljanski nadškofiji v obdobju šest let. Generalni minister je napovedal imenovanje svojega delegata, ki bo spremljal pot province v procesu restrukturiranja,” so sporočili frančiškani preko oznanil župnije Kamnik.

C. R.