foto: STA / Dpa

Papež Frančišek se je danes zahvalil ženskam za njihovo zavzemanje za bolj humano družbo. To je “privilegij žensk”, je dejal ob mednarodnem dnevu žensk. Ob tem je opozoril tudi na še vedno obstoječe razlike v plačilu med moškimi in ženskami in jih označil za veliko krivico.

“Ob mednarodnem dnevu žensk mislim na vse ženske. Zahvaljujem se jim za njihovo zavzetost pri izgradnji bolj humane družbe, saj so sposobne dojeti realnost z ustvarjalnim pogledom in nežnim srcem,” je dejal papež ob koncu splošne avdience v Vatikanu. To je, kot je dodal, “privilegij žensk”, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob tem je danes vsem ženskam na Trgu svetega Petra v Vatikanu podelil “poseben blagoslov” in zbrane vernike pozval, naj jih nagradijo z aplavzom. “Ženske si zaslužijo aplavz”, je dejal Frančišek.

Papež je ob mednarodnem dnevu žensk tudi opozoril na razliko v plačah med moškimi in ženskami in jo označil za “veliko krivico”. “Prav je, da lahko ženske izražajo svoje sposobnosti na vseh področjih, ne le v družini, in so za enake naloge, zavzetost in odgovornost nagrajene enako kot moški. Neenakosti, ki še obstajajo, so velika krivica,” je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Papež je sicer v predgovoru raziskave o ženskah na vodilnih položajih, ki bo predstavljena v petek, tudi pozval, naj imajo ženske in moški enake možnosti v vseh okoliščinah. Le tako lahko dosežemo stabilno in trajno stanje “enakosti v različnosti”. Če bi imele ženske v celoti enake možnosti, je dejal, bi lahko prispevale k svetu miru.

Po poročanju portala Vatican News se je med Frančiškovim papeževanjem povečalo število zaposlenih žensk v Vatikanu. Ženske zdaj predstavljajo četrtino zaposlenih. Povečalo se je tudi število žensk na visokih položajih v Vatikanu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA