Škofjeloški pasijon (foto: Matic Štojs Lomovšek)

Škofjeloški javni zavod za organizacijo prireditev in dogodkov 973 tudi letos v sodelovanju s številnimi drugimi akterji na Loškem v postnem in velikonočnem času pripravlja tradicionalne Dneve Škofjeloškega pasijona, ki so namenjeni ohranjanju pasijonske kondicije v času do njegove ponovne uprizoritve. Ta je predvidena v letu 2025.

Program Dni Škofjeloškega pasijona, ki jih sestavlja 16 dogodkov, je na današnji novinarski konferenci v Škofji Loki predstavila koordinatorica prireditve Ema Nunar iz javnega zavoda 973. Kot je pojasnila, je bil prvi dogodek že to nedeljo, ko se je začel križev pot po podružničnih cerkvah Župnije Poljane, ki se bo odvijal vse postne nedelje. Tudi na ta način so letos v program poleg dogodkov v Škofji Loki in Selški dolini vključili še dogodke v Poljanski dolini, saj Škofjeloški pasijon združuje pasijonce vseh štirih občin na Loškem.

Osrednji del dogodkov se začenja 18. marca, ko bodo v škofjeloški nunski cerkvi postavili na ogled pasijonske jaslice, ki predstavljajo prizore Jezusovega trpljenja. 20. marca bo pater Andraž Arko predstavil filme o Kristusovem pasijonu iz časov nemega filma, 22. marca bo na sporedu Pasijonski koncert, 25. marca pa bodo v cerkvi v Crngrobu odprli razstavo likovnih uprizoritev prizora pasijonskega cikla s fasade cerkve.

Med osrednjimi dogodki bo Pasijonski dan 30. marca s predstavitvijo novih Pasijonskih doneskov in odprtjem pasijonske razstave, ki bo tokrat posvečena obnovljeni kostumografiji in scenografiji Škofjeloškega pasijona. Dan kasneje bo sledil Pasijonski večer v Stari Loki, ko bodo domači igralci, pevci in glasbeniki skupaj z gostujočimi pasijonci iz Poljan in Železnikov oživili izbrane prizore Škofjeloškega pasijona.

Pestro dogajanje se obeta 1. aprila, ko bodo na Mestnem trgu v Škofji Loki pasijonske delavnice za izdelavo butaric za cvetno nedeljo, rož iz krep papirja, barvanje pirhov in oblikovanje gline. Potekala bo tudi delavnica in pokušina postnih jedi. Na Cankarjevem trgu pa bodo loški skavti izdelovali butaro velikanko. Popoldan bodo v Selcih s kratko uprizoritvijo pasijona gostovala skupina iz Štepanje vasi.

6. aprila bodo v cerkvi sv. Martina v Poljanah člani tamkajšnjega kulturnega društva kot apostoli sodelovali pri obredu velikega četrtka. Na veliki petek bo po središču Škofje Loke potekal križev pot. Na praznični ponedeljek pa bo velikonočni koncert v Selcih. Za konec bodo bratje kapucini 14. aprila pripravili predavanje o pasijonskem sporočilu, 22. aprila pa še tradicionalni Romualdov dan z dnevom odprtih vrat samostana in vodenim ogledom knjižnice, kjer hranijo znameniti Škofjeloški pasijon.

Dnevi Škofjeloškega pasijona bodo letos znova lahko v polni meri namenjeni druženju in ohranjanju pasijonske kondicije do naslednje uprizoritve pasijona. Ta bi morala biti predlani, ob 300-letnici tega najstarejšega dramskega besedila v slovenskem jeziku, vendar so zaradi pandemije uprizoritev odpovedali. Sedaj načrtujejo, da bo naslednja v letu 2025 ali najkasneje v letu 2026, ob koncu letošnjega leta pa naj bi predvidoma izbrali vodjo projekta in režiserja.

Na današnji novinarski konferenci so izpostavili tudi pomen vpetosti Škofjeloškega pasijona v mednarodne povezave. Kot je povedal koordinator te mednarodne vpetosti Jože Štukl iz Loškega muzeja, je Škofjeloški pasijon z vpisom na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine postal dediščina vsega človeštva in temu primerno se je treba obnašati. Tako si Štukl prizadeva, da bi Škofjeloški pasijon postal nekaj prestižnega oziroma butičnega ter bi se zanimanje za ogled uprizoritev močno povečalo.

STA