foto: Vatican Media

Papež Frančišek bo med 28. in 30. aprilom na obisku na Madžarskem, kjer se bo med drugim sestal s predsednikom vlade Viktorjem Orbanom, je danes sporočil uradni Vatikan. To bo papežev drugi obiska Madžarske v zadnjih dveh letih in 41. potovanje v tujino od začetka njegovega pontifikata.

Med tridnevnim obiskom se bo papež med drugim sestal s predstavniki oblasti, civilne družbe, duhovniki, begunci in otroki, je razvidno iz programa, ki ga je objavil portal Vatican News.

Papežev obisk so potrdile tudi madžarske oblasti. “Veseli me, da je papež sprejel moje povabilo in bo obiskal Madžarsko,” je dejala predsednica države Katalin Novak.

“Sveti oče je glasnik miru, ki ga narodi srednje in vzhodne Evrope še kako potrebujejo. Madžarska vlada bo sodelovala s katoliško cerkvijo na Madžarskem pri pripravi državnih in cerkvenih dogodkov ob papeževem obisku,” pa je sporočil madžarski vladni urad za komuniciranje.

Papež je Madžarsko obiskal že 12. septembra 2021. Takrat se je sicer med potovanjem na Slovaško za sedem ur ustavil v Budimpešti, kjer je vodil mašo in se zasebno sestal z Orbanom. Madžarskega predsednika vlade je nato aprila lani sprejel v Vatikanu, kjer se mu je zahvalil za zaščito, ki jo Madžarska nudi ukrajinskim beguncem.

STA