foto: Pixabay

Afriški nadškof je razvil način zdravljenja koronavirusa, ki ga je odobrila vlada. Zaradi omenjenega zdravila je število smrtnih primerov v podsaharski Afriki presenetljivo nizko, navkljub slabemu zdravstvenemu sistemu nižje kot v Evropi.

Dve zeliščni terapiji proti virusu iz Wuhana, ki ju je razvil nadškof Samuel Kleda iz Douale v Kamerunu in ju je vladni znanstveni odbor odobril za uporabo, sta bili pred kratkim ponujeni na izvoznem trgu, potem ko so ju po poročanju proizvajalcev v času od pojave koronavirusa do januarja 2021 z dobrimi rezultati uporabili pri približno 10.000 domačih ljudeh, poročanje portalov Lifesite in Voanews povzema slovenski spletni portal Spiritus Sanctus.

Izjava, ki jo je 17. marca objavil dr. Marius Macaire Biloa, nacionalni koordinator Katoliškega zdravstvenega združenja Kamerun (OCASC), je naznanila, da sta terapiji Elixir Covid in Adsak Covid zdaj na voljo za tuji trg po ceni 20.000 CFA frankov, kar je približno 30 € ali 36 ameriških dolarjev, in bosta na voljo izključno pri kamerunski škofovski konferenci in pri zdravstvenem odboru nadškofije Douala.

Zdravili sta bili v Kamerunu zagotovljeni popolnoma brezplačno in bosta v škofijskih centrih po vsej državi ostali brezplačni za vse, ki ju potrebujejo. Trenutno ju po posvetovanju in laboratorijskih testih za potrditev pozitivnosti na SARS-CoV-2 ponujajo bolnikom predvsem v ducatu katoliških zdravstvenih domov v največjih kamerunskih mestih Douala in Yaoundé, kjer je zabeleženih največ primerov koronavirusa.

Ko je lani spomladi izbruhnila kriza po vsem svetu, so se vsi pogledi usmerili v Afriko, številni epidemiologi pa so opozarjali, da je zaradi velike koncentracije prebivalstva na celini ter pomanjkanja higiene in zdravstvene oskrbe na vidiku kaos in grozljiv smrtni davek. Vendar je bilo Afriki, zlasti podsaharski, večinoma prizaneseno, malo je bilo izbruhov okužbe in število smrtnih žrtev je bilo nižje kot v razvitih zahodnih državah.

To v številnih afriških državah ni preprečilo ostrih protikoronskih ukrepov, vendar Afričani niso šli tako daleč, da bi prepovedali morebitno zdravljenje. In zdaj je Afrika tista celina, ki najmanj trpi zaradi pandemije.

Seveda ima Afrika precej mlajše prebivalstvo kot ostale celine in je zato manj izpostavljena najhujšim posledicam okužbe s SARS-CoV-2, ki večinoma ubije starejše ali hudo bolne ljudi. Toda tudi sama okuženost je bila zadržana na precej nižji ravni. Prepuščene bolj ali manj same sebi, so se številne afriške države odločile soočiti se z nevarnostjo na svoj način, kar vključuje preizkušanje starih, dokazano učinkovitih zdravil, kot je hidroksiklorokin, in rastlin, kot je artemisia, katere uporabo so spodbujali na otoku Madagaskar (369 smrtnih žrtev od začetka krize med skupno 26,26 milijona prebivalci).

Samuel Kleda, ki ga je leta 2009 papež Benedikt XVI. postavil za nadškofa Douale, kamerunske gospodarske prestolnice, je že dolgo znan po svoji strasti do naturopatije in zdravil rastlinskega izvora. Naravna zdravila je najprej začel iskati kot rektor Malega semenišča Saint-Paul-de-Guider v severnem Kamerunu pred 30 leti, ker »navadna« zdravila za zdravljenje otrok niso bila na voljo.

Nadškof ne želi, da bi uporabo snovi, kot jo navdihuje tradicionalna medicina, zamenjali s čarovništvom in magijo. »Zdravimo s pomočjo rastlin in po priprošnji Device Marije,« je njegova znana izjava. Od leta 2009 je odprl trgovino z zelišči, kjer je sprejemal ljudstvo in v prostem času svetoval. Pravi, da je zelo vesel, ker so bili vsi, ki so jemali zeliščno zdravilo proti COVID-19, ozdravljeni. Dodaja, da je bil njegov cilj kot Božjega služabnika pomagati revnim in trpečim ljudem, zato je zdravilo proti COVID-19 dajal brezplačno.

Ko je koronavirus vstopil v Kamerun, je nadškof Kleda prosil za zelo strogo zaprtje, vendar je tudi začel iskati možno kombinacijo rastlin za zdravljenje.

»Rastline za uporabo pri simptomih koronavirusa sem že poznal. Preprosto sem sestavil vse recepte, s katerimi sem razpolagal,« je rekel meseca aprila. Takrat, je dejal, je zdravil že več sto ljudi. »Ni bilo ene smrti. Vsi, ki so jemali zdravilo proti COVID-19, so ozdraveli,« je zatrdil.

Čeprav nadškof Kleda ni objavil formule svojega zdravljenja, je prebivalstvu povedal, da bo uživanje čebule in česna hitro okrepilo imunski sistem ljudi, ki jih je virus iz Wuhana oslabil.

Takrat je zdravstveni kolegij svaril pred številnimi zeliščnimi recepti, ki so že krožili v Kamerunu, češ, da je treba oceniti njihove morebitne resne neželene učinke. »Tisti, ki so skeptični, naj ostanejo znotraj svojega skepticizma, to je njihova pravica; mi gremo na delo,« je odgovoril nadškof Kleda.

Konec aprila 2020 je javno zatrdil, da je našel naraven način zdravljenja, ki bi lahko zmanjšal simptome bolezni, povezane s koronavirusom iz Wuhana.

Nadškofija Douala je takoj ustanovila in začela upravljati ambulante, ki so privabile na tisoče ljudi, ki so bili deležni brezplačnega zdravljenja, nadškof pa je prejel lokalna zasebna sredstva za nadaljevanje raziskav. Do 7. maja so bile odpravljene številne omejitve, zvečer so se znova odprli lokali, ki so bili podvrženi zgodnjemu zapiranju, črnogledi napovedovalci sodnega dne pa so trdili, da se bo stopnja okuženosti povzpela v nebo. To se ni zgodilo. Kamerun s 25 milijoni prebivalcev je do danes imel le 601 smrtni primer zaradi koronavirusa.

Zdravilo proti COVID-19 nadškofa Klede je privabljalo vedno več domačinov do te mere, da so celo ljudje, ki so zaradi virusa iz Wuhana potrebovali bolnišnično oskrbo, uredili, da so jim ga prinesli.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Demokracija.si