Papež Frančišek naj bi imel pljučnico, njegovo zdravstveno stanje je stabilno. (foto: posnetek zaslona)

Papež Frančišek je prvo noč v rimski univerzitetni bolnišnici Gemelli preživel mirno, medicinsko osebje pa je optimistično glede njegovega okrevanja, je danes poročala italijanska tiskovna agencija Ansa, ki je navedla vire v Vatikanu in bolnišnici. V Vatikanu so medtem potrdili, da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje in da dela iz bolnišnice.

Nekateri mediji so medtem poročali, da ima papež pljučnico.

Kot so danes sporočili iz Vatikana, se papeževo zdravstveno stanje izboljšuje. Papež je “ponoči dobro počival. Njegova klinična slika se postopoma izboljšuje in nadaljuje z načrtovanim zdravljenjem. Danes zjutraj po zajtrku je prebral nekaj časopisov in nadaljeval z delom,” je v izjavi dejal tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni.

Kot je še dejal Bruni, je papež pred kosilom molil v majhni kapeli v svojem zasebnem stanovanju znotraj bolnišnice in prejel evharistijo. Kako dolgo bo Frančišek ostal v bolnišnici, Bruni po poročanju Anse ni navedel.

Papeža so v bolnišnico prepeljali v sredo popoldne na že prej načrtovane preglede, nato pa so iz Vatikana sporočili, da bo zaradi okužbe dihal nekaj dni ostal na zdravljenju v bolnišnici.

Bruni je pred tem pojasnil, da je 86-letni papež v zadnjih dneh tožil zaradi težav z dihanjem. Iz vatikanskih virov pa se je izvedelo, da so njegove avdience za danes in v petek odpovedali. Ansa je sicer iz virov v bolnišnici danes izvedela, da so “medicinske sestre zelo optimistične in da verjamejo, da bo papež sodeloval na praznovanju cvetne nedelje”, če seveda ne bo prišlo do nepredvidljivih dogodkov.

Papež je v bolnišnici Gemelli julija 2021 prestal operacijo na debelem črevesju. Že več kot leto dni ima kronične bolečine v kolenu, zaradi katerih mora pogosto uporabljati invalidski voziček. Lani je moral zaradi teh bolečin večkrat odpovedati ali omejiti dejavnosti, julija pa je v intervjuju priznal, da mora upočasniti tempo dejavnosti. Njegovo zdravje je bilo pogosto predmet ugibanj, zlasti vprašanja, ali bo sledil zgledu svojega predhodnika Benedikta XVI. in se upokojil, če ne bo mogel nadaljevati.

STA, C. R.