P. Hans Zollner DJ (foto: Rebecski / Wikipedia)

Vpliven član vatikanske komisije za boj proti spolnim zlorabam otrok v Cerkvi Hans Zollner je danes sporočil, da odstopa, ob tem pa bil kritičen do dela komisije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je pojasnil, zaradi strukturnih in praktičnih težav ne more nadaljevati dela v komisiji, ki jo je papež Frančišek ustanovil leta 2014.

V izjavi o odstopu, ki ga je papež sprejel že 14. marca, je Zollner navedel več težav v komisiji. Po njegovih besedah med drugim tako ni jasno, po kakšnih merilih so izbrani člani komisije ter njihove vloge in odgovornost. Kritiziral je tudi nezadostno finančno odgovornost. Zapisal je še, da mora biti jasno, kako se v komisiji porablja denar in kako sprejemajo odločitve.

Navedel je, da ni seznanjen z nobenimi pravili o tem, kako lahko sprva neodvisna komisija deluje v okviru dikasterija za nauk vere. Papež Frančišek je komisijo lani vključil v oddelek kurije, ki je bil prej znan kot kongregacija za nauk vere.

Zapisal je tudi, da ostaja odprt za pogovore s komisijo in upa na rešitev težav, ki jih je ugotovil.

Zollner je bil član komisije od začetka njenega delovanja (leta 2014) in po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v kuriji velja za enega najuglednejših borcev za preprečevanje in obravnavo spolnih zlorab otrok v katoliški cerkvi. Njegov odstop iz komisije je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zadnji udarec delovni skupini, ki jo spremljajo številne polemike.

Nemški jezuit še naprej svetuje rimski škofiji na tem področju in ostaja direktor Inštituta za antropologijo na papeški univerzi Gregoriana.

Nekateri tuji mediji pa poročajo, da naj bi prišlo do nesoglasij med člani komisije. Njen predsednik je bostonski nadškof kardinal Sean O’Malley. Zollner je namreč dejal, da pomanjkljivosti v “odgovornosti, skladnosti, odgovornosti in preglednosti” pri vodenju komisije pomenijo, da se želi “ločiti” od telesa. V izjavi z dne 29. marca je navedel “strukturna in praktična vprašanja” komisije, vključno s “pomanjkanjem jasnosti” glede imenovanja osebja in članov ter njihovih vlog, neustrezno “finančno odgovornost” in pomanjkanje preglednosti pri sprejemanju odločitev, vključno z “nezadostnimi informacijami in nejasnimi sporočili”, ki so bili posredovani članom komisije.

Pater Zollner ni edini nekdanji član komisije, ki je kritiziral delovanje organa. Že več članov je izrazilo kritično stališče o odločitvi, da se organ postavi pod okrilje Dikasterija za nauk vere. Nekateri člani in članice komisije menijo, da boj proti spolnim zlorabam ne bi smel biti zgolj disciplinska zadeva, ampak bi morali več pozornosti posvetiti procesu preventive. 

Tajništvo komisije ima sicer skromna finančna sredstva in le malo zaposlenih. Vodi ga p. Andrew Small, ki je bil junija 2021 imenovan za njegovega začasnega tajnika, pred tem je bil nacionalni direktor Papeških misijonskih družb. Novembra lani je obiskal tudi Slovensko škofovsko konferenco ter se sestal tudi z lazaristom Janezom Cerarjem.

Kardinal O’Malley je v svoji izjavi najprej povedal, da je Zollner zaprosil papeža, “da ga razreši dolžnosti člana” zaradi njegovih drugih odgovornosti, vključno z nedavnim imenovanjem za svetovalca za varovanje v rimski škofiji. Jezuitski duhovnik vodi tudi Interdisciplinarne študije o človekovem dostojanstvu in skrbi, ki so del Papeške univerze Gregoriana. Ob tem je pohvalil njegovo delo, saj je usposabljal škofe in voditelje po vsem svetu za lažje soočenje z zlorabami. 

Kmalu po objavljenih kritikah patra Zollnerja pa je kardinal O’Malley dejal, da je “presenečen in razočaran” in da se ne strinja z njegovimi javno objavljenimi trditvami, ki izpodbijajo učinkovitost Komisije. Dodal je: “Oba se strinjava, da zaščita otrok in ranljivih oseb ostaja v središču poslanstva Cerkve in Komisija bo še naprej izražala to prepričanje.”

STA, C. R.