foto: Pixabay

Osnabrüški škof Franz-Josef Bode je zaradi nepravilnega ukrepanja ob zlorabah v Cerkvi danes potrdil, da odstopa s položaja. Njegovo odločitev je še pred tem sprejel papež Frančišek. Vatikan je sicer ravno danes napovedal prenovo pravil o prijavi spolnih zlorab, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Škof je v nagovoru prek videoposnetka priznal svoje napake in dejal, da izrecno priznava svojo odgovornost, vse prizadete pa lahko prosi samo za odpuščanje. Priznal je, da je izgubil zaupanje mnogih v škofiji, upa pa, da bo njegov odhod omogočil škofiji, da napreduje.

Svet žrtev zlorab je med drugim nemškega škofa obtožil, da je še lani primer spolne zlorabe obravnaval kot partnerski odnos.

Omenjeni svet je opozoril tudi na primer nagrajevanja duhovnika, ki je spolno zlorabljal dekle v njegovi škofiji, z vodstvenim položajem v delu z mladimi.

Bode je sicer že pred časom priznal svojo odgovornost, a zanikal, da bi razmišljal o odstopu. Po lastnih besedah se je v zadnjih mesecih premislil, z napovedjo odstopa pa počakal, dokler ga ni odobril papež.

72-letni Bode je bil škof z najdaljšem stažem v Nemčiji. V duhovnika je bil posvečen leta 1991. Novembra 1995 pa je postal škof v Osnabrücku na zahodu Nemčije.

Vatikan je ravno danes napovedal prenovo pravil o prijavi spolnih zlorab. Od leta 2019 namreč za vse pripadnike katoliške cerkve velja obveza, da spolne zlorabe prijavijo, ta pa se bo sedaj razširila tudi na laike na vodstvenih položajih s cerkvijo povezanih organizacij.

Nova pravila predvidevajo tudi ustanovitev specializiranih uradov in agencij, kamor bodo ljudje lahko spolne zlorabe prijavili, še navaja dpa.

STA