Patriarh Kiril sledi kremeljski politiki. (foto: Wikipedia)

Ruski patriarh Kiril je v nedeljo prekinil svoj molk glede vojne v Ukrajini. Pričakovano je ob tem podprl ruskega predsednika in poskušal invazijo na Ukrajino upravičiti, poroča portal Domovina.je

Glede razmer v Donbasu je ponovil Putinove trditve, da se Ukrajina ukvarja z iztrebljanjem tamkajšnjih ruskih lojalistov. Vojno v Ukrajini je opisal kot del boja proti grehu in proti pritiskom liberalnega zahoda, katerega zaščitni znak so »gejevske parade«. V sredo je med pridigo Ruse in Ukrajince zopet označil za »eno ljudstvo« in obtožil Zahod, da oskrbuje Ukrajino z orožjem, da bi oslabil Rusijo zaradi vse večjega strahu pred tem, kako močna je postala, še piše omenjeni portal.

Malo groteskno je bilo zato brati poročilo v medijih povsem prezrtega srečanja med papeškim nuncijem in moskovskim patriarhom prejšnji teden, pri čemer sta se oba dostojanstvenika, vsaj glede na poročila in posnetke, čehljala in hvalila medsebojne odnose, Kiril pa je celo izjavil, da ruska pravoslavna Cerkve poskuša »zavzeti mirovniško stališče, tudi glede na obstoječe konflikte, ker Cerkev ne more biti udeleženka v konfliktu – lahko je le mirovniška sila.«, navaja avtor članka Gabriel Kavčič.

“Skratka, šef moskovske cerkve rusko vojno invazijo na Ukrajino predstavlja kot legitimen odpor proti zahodnim vrednotam. V skladu s Putinovo linijo poročanja o dogajanju v Ukrajini Kiril prav tako ni uporabil besede »vojna«, ampak je raje govoril o »dogodkih« in »vojaških akcijah«,” še piše omenjeni portal.

C. R.