foto: Škofija Novo mesto

Že v začetku prejšnjega tedna je po spletu okoliščin in iznajdljivosti njihovih slovenskih prijateljev ter suhorskih župljanov v župnišči na Suhorju in na Radovici prispelo pet begunskih družin iz Ukrajine.

V tednu pred njihovim prihodom je mnogo župljanov izkazalo veliko mero krščanske ljubezni, ko so nesebično priskočili na pomoč pri pripravi in urejanju prostorov v sicer že nekaj let nenaseljenih župniščih na Suhorju in Radovici. Metliška Karitas je v sodelovanju z Občino Metlika in Rdečim križem poskrbela za nekaj manjkajoče opreme, dodatna ležišča in živež.

Begunce so župljani gostoljubno sprejeli v ponedeljek zvečer s pravcato slovensko pojedino, ki je novim ukrajinskim prijateljem po dolgi poti iz osrčja vojne vihre še kako dobro dela. Na Suhorju in Radovici se počutijo dobro, čeprav so njihove misli in srca še vedno z njihovimi najdražjimi, možmi, očeti, brati in sinovi, ki so ostali v Ukrajini.

Po nekaj dnevih jih je obiskal tudi novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje. Bili so veseli njegovega obiska, zato so, čeprav je nekaj družin pravoslavnih, skupaj molili za mir na svetu, spravo med narodi in edinost.

Na tem območju sicer deluje grkokatoliška župnija, ki jo je dolga leta vodil oče Mihajlo J. Hardi, po rodu Rusin, sicer rojen v Vojvodini (Srbija). Rusini etnično sicer izhajajo iz Ukrajine, vendar gre za samostojno etnično manjšino. Rimskokatoliško župnijo na tem območju sicer vodi župnij Primož Bertalanič.

C. R.