Škof dr. Andrej Saje (foto: Škofija Novo mesto)

Slovenski škofje so na 129. redni seji Slovenske škofovske konference (SŠK), ki je potekala v Vrbju pri Žalcu v ponedeljek, 14. marca 2022, izvolili novo vodstvo SŠK.

Za predsednika SŠK je bil izvoljen novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje, za podpredsednika je bil izvoljen murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf ter za člana Stalnega sveta SŠK celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž, ki je sicer v okviru SŠK posebej zadolžen za sinodalno dejavnost. Novo vodstvo SŠK bo nastopilo petletni mandat 24. marca 2022.

Škofovsko konferenco sestavljajo škofje Katoliške cerkve določenega naroda ali ozemlja, njeni člani pa so vsi krajevni in pomožni škofje. Predstavlja najvišjo ustanovo Katoliške cerkve na določenem ozemlju. V Sloveniji ozemlje škofovske konference sovpada z državnimi mejami.

Statut SŠK določa, da sta predsednik in podpredsednik SŠK krajevna škofa, ki naj ne prihajata iz iste cerkvene pokrajine. Do zdaj je SŠK vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Dr. Saje je med škofi sicer najmlajši in je bil za škofa imenovan lani. Vendar ima z delovanjem Slovenske škofovske konference veliko izkušenj, saj je bil dolga leta njen tajnik.

C. R.