Mostarski škof Petar Palić (foto: posnetek zaslona)

Jutri, v nedeljo, 11. julija, bo minilo leto dni, odkar je papež Frančišek imenoval novega mostarsko-duvanjskega škofa ter apostolskega administratorja trebinjsko-mrkanjske škofije Petra Palića, dotedanjega škofa na Hvaru. Hvarska škofija je novega škofa dobila pred kratkim, msgr. Petar Palić pa je nedavno objavil seznam kadrovskih premestitev v obeh škofijah, ki pokrivata območje Hercegovine.

Med novostmi, ki jih velja omeniti, je novi generalni vikar don Nikola Menalo, medtem ko dosedanji generalni vikar don Željko Majić, ki so ga omenjali kot kandidata za mostarskega škofa, odhaja na novo službeno mesto.

V domovino se je vrnil tudi don Vinko Puljić (soimenjak sarajevskega kardinala po imenu in priimku, sicer pa duhovnik trebinjsko-mrkanjske škofije), ki je bil doslej izseljenski duhovnik v Nemčiji, odslej pa bo deloval kot duhovni pomočnik v eni od mostarskih župnij. Lani oktobra so nekateri hrvaški mediji poročali, da je nemška Cerkev odrekla gostoljubje Puljiću, ki je vodil hrvaško katoliško misijo v Göttingenu (dežela Spodnja Saška). Kot poročajo, naj bi se to zgodilo zaradi Puljićeve objave na facebooku, kjer je pozval zbiranje finančnih sredstev za društvo, ki naj bi raziskovalo taborišče v Jasenovcu, omenjeno društvo pa smatrajo za profašistično. Škofija Hildesheim je zato odrekla gostoljubje Puljiću.

V župnijah, ki jih vodijo hercegovski frančiškani, letos ne bo veliko sprememb, razen tega, da se bo na njih razporedilo šest frančiškanskih novomašnikov. Pater Antonio Primorac bo tako nov član pastoralne ekipe v Medžugorju, dva novomašnika pa bosta v novem pastoralnem letu delovala v Humcu. Novi kaplani bodo še v Mostarju (v frančiškanski župniji sv. Petra in Pavla), Čitluku ter Širokem Brijegu.

Do upora župljanov pa je že prišlo v župniji Šipovaća-Vojnići blizu Ljubuškega, kjer je konec maja po dolgi bolezni umrl župnik don Jozo Čirko, že pred tem pa ga je nadomeščal don Drago Čurković, ki je po župnikovi smrti postal župnijski upravitelj. Še pred mesecem dni je don Drago na župnijski praznik (Srce Jezusovo) sprejel škofa Petra Palića, ki je vodil slovesnost birme in prvega obhajila, nato pa naj bi sledila odločitev, da don Drago zapusti župnijo, čemur so se župljani ostro uprli in po njegovem odhodu celo zaklenili cerkev. V službenem sporočilu o premestitvah duhovnikov župnija Šipovaća-Vojnići, ki se nahaja blizu Tihaljine (znane po tem, da je tam deloval tudi p. Jozo Zovko), ni omenjena, prav tako ni omenjeno, ali je za to župnijo imenovan nov župnik. Je pa znano, da omenjena župnija demografsko izumira, saj se ljudje iz nje izseljujejo. Skratka, dogodki, ki spominjajo na t. i. hercegovski primer,  ko so se ljudje upirali odhodu frančiškanov iz župnij ter prihodu škofijskih duhovnikov in celo zazidavali vhode v cerkve. Med nekdanjimi frančiškanskimi župnijami so tako Blagaj-Buna, Ploče-Tepčići in Čapljina.

G. B.