foto: Polona Avanzo

Čeprav nam že sedemdeset let v glavo vtepajo strogo ločitev Cerkve od politike, pa so letošnja diakonska posvečenja tokrat nekoliko ponagajala tistim, ki menijo, da mora biti ločitev med Cerkvijo in državo dosledna.

Letos so bili namreč na dan državnosti v diakone posvečeni trije bogoslovci: Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon in Rok Gregorčič. Imena, ki nam ne povedo kaj dosti, dokler treh novih diakonov dobro ne spoznamo.

Janez Pavel Šuštar, ki ima za svojega krstnega zavetnika papeža sv. Janeza Pavla II., je namreč brat poslanke NSi Tadeje Šuštar, prihaja pa iz velike družine, ki je tudi sorodstveno zaznamovana z duhovnimi poklici. Novi diakon Janez Pavel je namreč nečak ljubljanskega pomožnega škofa in generalnega vikarja ljubljanske nadškofije Franca Šuštarja. Slednji je bil v preteklosti dvakrat rektor ljubljanskega semenišča in vmes tudi župnik župnije Grosuplje. Tam sedaj deluje njegov nečak Martin Golob, Martinov brat Matija pa se na duhovništvo še pripravlja. Kot zanimivost naj še povemo, da ima Martin Golob po očetovi strani (tudi očetu je ime Martin) strica duhovnika Alojzija Goloba, med njegovimi sorodniki pa je bil še en sicer prezgodaj umrli duhovnik, to je Lojze Hostnik, ki je nazadnje deloval v župniji Homec pri Kamniku. To pa je župnija, od koder izhajajo Šuštarjevi, torej tudi novi diakon.

Tudi Rok Gregorčič – prihaja iz župnije Ljubljana Šiška, ki jo sicer upravljajo frančiškani – ima “politično zaledje”, če temu lahko rečemo. Njegova mama je poslanka SMC Monika Gregorčič, ki je za radio Ognjišče povedala, da so v družini verni na nekoliko drugačen, nekonvencionalen način. “Nekateri poslanci so mi za sinovo diakonsko posvečenje čestitali, kdor je za to seveda izvedel. Nisem pa tega sama nekako širila in se s to informacijo pohvalila, ker jo nekako smatram za intimno družinsko odločitev,” je še dejala.

Tretji diakon Tadej Pagon pa prihaja iz Bistrice pri Tržiču. “Tekom življenjskih dogodkov, tako veselih kot preizkušenj, sem mogel spoznavati Božjo bližino in naklonjenost. Tako sem se pričel spraševati, ali me Bog kliče v svojo službo in skozi osebni stik z Bogom (pri sv. maši, animiranju otrok in birmancev, romanjih mladih, molitvi idr.) ugotovil, da je temu res tako. Tako sem se odločil za vstop v Bogoslovno semenišče,” je zapisal na spletni strani semenisce.si.

Vsem trem diakonom želimo obilo blagoslova na njihovih poteh.

C. R.