Od 23. do 27. februarja 2022 bo v Firencah potekalo mednarodno srečanje Mediterraneo frontiera di pace / Sredozemlje kot meja miru, ki ga organizira Italijanska škofovska konferenca (CEI).

Na srečanje so vabljeni škofje, župani mest in laiki iz držav, ki so povezane s Sredozemskim morjem. Sklepno sveto mašo v firenški baziliki Santa Croce, ki bo v nedeljo, 27. februarja 2022, bo daroval sveti oče Frančišek. V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se bodo dogodka udeležili mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK msgr. Alojzij Cvikl, upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek ter kot predstavniki laikov zakonca Ana in Dejan Glavač ter Suzana Tokić iz koprske škofije.

Gostitelj srečanja je predsednik Italijanske škofovske konference nj. em. kard. Gualtiero Bassetti. Kot je poudaril kard. Bassetti, srečanje v Firencah bo priložnost za nadaljevanje razmisleka, ki izhaja iz zavez, ki jih je dal sveti oče na srečanju v Bariju leta 2020: »Obnovite prekinjene vezi, dvignite mesta, uničena z nasiljem…Izzivi, s katerimi smo poklicani, so spodbuda za premagovanje ovir, ki zaznamujejo Sredozemlje, in za krepitev srečanja in občestva med sestrskimi Cerkvami«. Samo s tkanjem bratskih odnosov je mogoče spodbujati proces povezovanja. Začnimo torej znova iz Firenc, da zagotovimo, da obale Sredozemlja ponovno postanejo simbol enotnosti in ne meja.

Prvo tovrstno srečanje je potekalo v mestu Bari leta 2020.

Več na spletni strani: https://www.mediterraneodipace.it

SŠK