foto: Facebook

Po predlanskem imenovanju dr. Mitje Leskovarja za nuncija v Iraku bomo morda Slovenci že čez nekaj let dobili še enega visokega cerkvenega diplomata. 

43-letni Trboveljčan dr. Matjaž Roter, ki je zadnja tri leta deloval na nunciaturi v Kanadi, kjer je bil njegov šef še en naš rojak dr. Ivan Jurkovič, je namreč postal odpravnik poslov na nunciaturi v Čadu. Prihodnje leto bo sicer obeležil dvajsetletnico duhovniškega posvečenja. Do odhoda na podiplomski študij v Rim je po posvečenju štiri leta deloval kot župnijski kaplan v župniji Brežice ter sočasno v župniji Kapele pri Brežicah. V času študija v Rimu je bil najprej gojenec Papeškega nemškega inštituta Santa Maria dell’Anima. Junija 2013 je na Pravnem inštitutu Utriusque Iuris Papeške lateranske univerze v Rimu uspešno obranil doktorsko disertacijo s področja pravnih ved.

V diplomatsko službo Svetega sedeža je vstopil julija 2013, ko je bil imenovan za atašeja (addeto) Apostolske nunciature v Urugvaju; zatem je bil še na apostolski nunciaturi v Kolumbiji in nato prvi sekretar apostolske nunciature v Ottawi v Kanadi. Na nuciaturi v mestu N’Djamena v državi Čad bo odpravnik poslov; nuncij za skupino afriških držav, kamor spada tudi Čad, ima rezidenco v Banguiju, glavnem mestu Srednjeafriške Republike, poroča portal Družina.

C. R.