V ponedeljek je bil Marijin stolp v baziliki La Sagrada Familia -Sveta družina- okronan z dvanajstkrako zvezdo, ki bo podnevi odbijala sončne žarke, ponoči pa bo osvetljena z reflektorji in bo segala v višino 127 metrov.

Božični čas ima poseben čar. Po celem svetu so priprave v tem času s posebnimi znaki, šegami, navadami ter raznimi osvetljavami. Po nekod prižiganje luči, drugod tudi glasbeni prizori. Tokrat bo v Barceloni res izrazito. Zvezda, v katere načrtovanje in izdelavo je bilo vloženih 1,5 milijona evrov, ima premer 7,5 metra, tehta 5,5 ton in je bila s pomočjo že sestavljena, so sporočili iz bazilike Sagrada Família. V preteklih tednih so delali na montaži ter ima obliko dodekaedra.

Kristali, izdelani iz stekla s strukturo iz nerjavečega jekla na robovih, bodo podnevi osvetljeni s soncem, ponoči pa bo svetloba prihajala iz notranjosti, iz reflektorjev, nameščenih na dnu piramidalnih točk zvezde, ki se pojavljajo na vsaki strani in tako bodo uprizorili dnevne žarke.

Otvoritev Marijinega stolpa je predvidena 8. decembra, osrednje dejanje pa bo evharistija, blagoslov in poznejša osvetlitev zvezde, so povedali. Ko bo cerkev La Sagrada Família dokončana, bo imela 18 stolpov, stolp posvečen Devici Mariji, pa bo drugi najvišji in ga bo presegal le stolp Jezusa Kristusa, ki bo imel na vrhu križ in bo visok 172 metrov.

Damian Ahlin

Bazilika Sagrada Familia / Sveta družina (Vir slike: spletna povezava Bazilike Sagrada Familia.)