Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa (foto: STA / Xinhua)

Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa je v ponedeljek vložil veto na zakon, ki je odobril evtanazijo in zaprosil parlament, naj pojasni razloge za dostop do usmrtitve z medicinsko pomočjo. De Sousa je obenem razglasil zakon o nadomestnem materinstvu.

Rebelo de Sousa je na uradni spletni strani predsedstva sporočil, da je vložil veto in vrnil v parlament nerazglašen zakon o evtanaziji. Zakon bodo morali ponovno obravnavati v prihodnjem zakonodajnem parlamentu, saj bo zbornica razpuščena ob koncu tega tedna.

To je že drugi veto portugalskega predsednika, ki je tako uveljavil svojo pravico do zavrnitve izglasovanega zakona o evtanaziji. Prejšnjo različico zakona je predsednik poslal v presojo ustavnemu sodišču, ki zakona ni odobril. Parlament je 5. novembra potrdil novo različico zakona, vendar tudi te predsednik ni razglasil.

Rebelo de Sousa je tokrat prosil Parlament, naj pojasni vzroke, zaradi katerih se lahko prične postopek evtanazije. Zakon o evtanaziji je bil potrjen z glasovi socialistične stranke, levega bloka, zelenih in socialdemokratov.

Po drugi strani je predsednik De Sousa razglasil zakon o nadomestnem materinstvu, le tri dni po tem, ko je zakon bil potrjen v parlamentu. Zakon omogoča dostop do tako imenovanih »nadomestnih maternic« ženskam s poškodbami, ki jim dokončno preprečujejo zanositev.

Vir: 20 minutos, Španija

Jože Jan