Svet evropskih škofovskih konferenc vodi škof iz Litve. (foto: CCEE)

Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) je na svojem plenarnem zasedanju, ki je potekalo od 23. do 26. septembra v Rimu obeležil 50. obletnico ustanovitve ter izvolil novo vodstvo. Srečanja se je v imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) udeležil njen predsednik in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Člani so za novega predsednika CCEE za petletni mandat izvolili msgr. Gintaras Linas Grušasa, nadškofa v Vilni in predsednika Litovske škofovske konference. Poleg predsednika Grušasa, ki je 23. septembra dopolnil 60 let, sta na mesto podpredsednika bila izvoljena luksemburški nadškof in predsednik COMECE kardinal Jean-Claude Hollerich ter predsednik Škofovske konference svetih Cirila in Metoda msgr. Laszlo Nemet. Msgr. Gintaras Linas Grušas je nasledil kardinala Angela Bagnasca, ki je to funkcijo opravljal od 8. oktobra 2016.

CCEE: Hodimo skupaj
Ob koncu plenarnega zasedanja Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) so škofje pripravili sklepno sporočilo in spodbudili k skupni hoji v prihodnost celine, ki je nastala iz lepote in civilizacije, iz dobrote, ki je razširjena in utrjena v srcih, tradicijah in jezikih.

»Izzivi časa, kot so težavnost dialoga, nezaupanje v srečanje z drugim, prevladujoča materialistična kultura, pritiskajo tako na krščansko vero in verstva kot tudi na splošno na človeško civilizacijo. Ne smemo se bati, ampak moramo biti enotni, in mi – kot pastirji in državljani – hodimo z vami, posamezniki, družinami, ljudmi, narodi, da bi bili služabniki vašega veselja,« zapišejo škofje in poudarjajo, da je Jezus »pravo upanje Evrope, ker je resnica in samo resnica nas osvobaja«.

Spomnijo na besede papeža Frančiška, da se lahko rešimo samo skupaj. In to sporočilo Evropa zelo potrebuje. Ko hodimo skupaj, ko imamo skupen cilj, raste medsebojno spoštovanje in se razvija potrpežljivost. Kdor je spredaj, spodbuja in se ne vsiljuje. Toda cilj mora biti jasen, trden in lep, tj. visok, sposoben očarati, premagati težave in utrujenost ter sprostiti najboljše moči vsakega protagonista. Brez drugega ni ne svobode ne napredka, poudarjajo škofje. Kajti vsaka oseba je blaginja za vse: posameznike, družine in države.

Škofje vse v Evropi vabijo k skupni hoji: »Naše besede so besede vere in tudi besede pravega razuma: prihajajo iz istega vira, Besede Očeta, Kristusa Gospoda. Kjer je On, tam ni pozabljenih obrobij: tam je mogoče najti Boga, vernike, ljudi dobre volje. Z vami gledamo naprej, daleč naprej, da ne bi izgubili poti in se ne bi ustavili v potokih zgodovine. Skupaj lahko bolje vidimo in ponižno hodimo proti obzorjem svetlobe in miru.

Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje štiriintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Od 26. septembra 2021 je predsednik Sveta msgr. Gintaras Linas Grušasa, nadškof v Vilni in predsednik Litovske škofovske konference, podpredsednika sta luksemburški nadškof in predsednik COMECE kardinal Jean-Claude Hollerich ter predsednik Škofovske konference svetih Cirila in Metoda msgr. Laszlo Nemet. Generalni tajnik Sveta je od 14. septembra 2018 dr. Martin Michalíček, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici.

Svet je v obdobju 2006-2016 vodil predsednik kard. Erdő Péter, nadškof Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas, med letoma 2016 in 2021 pa je bil predsednik Sveta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco, podpredsednika pa sta bila predsednik Škofovske konference Anglije in nadškof Westminstra kard. Vincent Nichols ter predsednik Poljske škofovske konference in nadškof mesta Poznań msgr. Stanisław Gądecki.

Slovenijo od 26. marca 2017 zastopa predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Delno povzeto po Vatican News.

C. R.