Kraj, kjer je nekdaj stal tempelj. (foto: Pixabay)

Kot smo že pisali, so dejansko največje žrtve spopadov med Izraelom ter Hamasom (in sorodnimi terorističnimi organizaciji) prav palestinski kristjani, ki so v manjšini. Ne samo, da Hamasove bombe morijo največkrat same Palestince, ampak so kristjani nekakšna kolateralna škoda v spopadih. Na njihovo veliko trpljenje opozarja tudi latinski patriarh v Jeruzalemu nadškof Pierbattista Pizzaballa.

Po poročanju Družine je slednji pozval duhovnike in vernike svoje škofije k darovanju za kristjane na območju Gaze. »Njihovo trpljenje se je po smrtonosnih spopadih in bombnih napadih še povečalo, medtem ko se morajo soočati z epidemijo koronavirusne bolezni, ki se še naprej širi na njihovem območju,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa v javnem pozivu zapisal nadškof Pizzaballa. Nabirka naj bi bila to nedeljo, 30. maja, ko je nedelja Svete Trojice.  Župniki posameznih župnij so povabljeni, naj po svojih zmožnostih poskrbijo še za kakšno dodatno nabirko. Po navedbah katoliškega duhovnika v Gazi, Gabriela Romanellija, na tem območju trenutno živi skupno 1.077 kristjanov, od tega 133 katoličanov.

Kot poročajo, je bilo v zadnjih spopadih v Gazi umrlo 248 oseb, od tega 129 civilistov in med njimi 66 otrok. Znano pa je tudi, da palestinske oblasti ob napovedih izraelskih napadov ne umikajo civilistov stran od tarč, zato je število žrtev veliko.

C. R.