foto: Wikipedia

Med najbolj popularnimi svetniki v Italiji je zagotovo tudi sv. Marjeta (imenovana tudi Rita) Kasijska, ki je živela v 19. stoletju. Tako kot številni znani svetniki, kot so npr. sv. Benedikt, sv. Frančišek Asiški, sv. Klara sv. Angela Folinjska , itd., je bila tudi ona doma iz pokrajine Umbrija v osrednji Italiji.

Čeprav je najprej nameravala vstopiti v samostan, se je na željo svojih staršev že pri svojih šestnajstih letih poročila z bogatim možem, s katerim je imela dva sinova – dvojčka. Mož je bil nagle jeze in nasilen, z njim pa je bila poročena 18 let. Umrl je nasilne smrti, bil je namreč žrtev umora ravno v času, ko se je spreobračal. Marjeta je morilcem odpustila, sinova pa ne, saj sta se zaobljubila, da se bosta maščevala. Vendar sta prej umrla, preden bi utegnila storiti kakšno maščevalno dejanje. Marjeta je ostala sama in je nato lahko vstopila samostan. Odšla je v mesto Cascia v samostan avguštink. Svoj redovni poklic je živela zelo vzorno, vendar je tudi veliko trpela. Najprej je bila bolniška negovalka, nato pa je bila tudi sama priklenjena na posteljo. Zelo strogo se je pokorila s posti, celo z bičanji. V tem molitvenem duhu je preživela kar 44 let in proti koncu življenja prejela rano trnjeve krone. Ko je ležala na smrtni postelji, je sredi zime prosila sestrično, naj ji iz vrta njenih staršev prinese vrtnico. Ta je na vrtu res našla cvetoč grm vrtnic. Marjeta je umrla 22. maja 1447 v Cascii.

Po sv. Marjeti Kasijski je Bog delal številne čudeže. Njej v čast so sestre avguštinke postavile svetišče, kamor danes romajo številni verniki. Njeno telo počiva v cerkvi nestrohnjeno. Vsako leto se na obletnico njene smrti 22. maja, torej danes, blagoslavlja t. i. “Ritine vrtnice”.

G. B.