vir: Istrapedia

Edina podzemna cerkev v Sloveniji se nahaja nad kraškim robom nad Črnim Kalom in Ospom. Imenuje se po sv. Socerbu, svetniku, ki je tam dve leti živel.

Sv. Socerb (tudi Servul) se je rodil v tretjem stoletju v Trstu staršema Evlogiju in Klemenciji, ki sta bila plemiškega rodu. Pri dvanajstih letih je zapustil domačo hišo in si nov dom poiskal v jami nad Trstom. Socerb je v jami preživel skoraj dve leti. Po tem je dobil posebno moč, zaradi česar mu ni škodoval niti ugriz strupene kače. Čudežno je ozdravljal bolnike in oznanjeval krščanstvo, s tem pa si je nakopal srd poganskih oblastnikov. Rimski cesarski namestnik Numerian Junil je dal Socerba zapreti. Lotili so se ga z mučenjem; najprej so ga bičali, potem so mu izpahnili sklepe na natezalnici, nato so mu trgali meso s telesa z železnimi kavlji, ga oblivali z vrelim oljem in na koncu, 24. maja 284, obglavili. Njegovo telo počiva v cerkvi svetega Justa v Trstu.

Socerbova jama (ali Sveta jama) se danes nahaja ob kraju, kjer je grad in tudi kraj, ki je dobil ime po sv. Socerbu. Že od 15. stoletja dalje je bila ta jama uporabljena kot podzemna cerkev. Žal pa so komunistični oblastniki leta 1946 oltar uničili ter prepovedali obrede v jami. Šele od 1990 so bili obredi spet dovoljeni, vendar pa so v njej izvajali tudi nekrščanske obrede, zato je moral koprski škof Bizjak prepovedati vse obrede v njej.

V neposredni bližini Svete jame pa je še ena kraška jama, kjer je bilo zmetanih precej žrtev komunističnega nasilja na Primorskem. Vanjo so nato odlagali razne odpadke.

Sv. Socerb goduje po prvotnem koledarju 24. maja. Ker je ta dan praznik Marije Pomagaj, v Sloveniji njegov god praznujemo dan prej. Je zavetnik glavne župnijske cerkve v Bujah v Istri.

C. R.