foto: Jerome Fouquet / EPA

V zahodni Franciji je migrant iz Ruande, ki je bil prejšnje leto odgovoren za požig katedrale v Nantesu, umoril duhovnika. Begunec iz Ruande naj bi se sam prijavil policiji, saj je danes vstopil v policijsko postajo in priznal svoj zločin.

Po njegovem priznanju so policisti odkrili truplo 60-letnega duhovnika v  Saint-Laurent-sur-Sevreju, v regiji Vendee. Umorjeni duhovnik naj bi sicer svojega krvnika prijazno sprejel, le ta pa naj bi več mesecev prihajal v njegovo cerkev. Senator Bruno Retailleau, predstavnik regije Vendee je izjavil, da je bilo umorjenemu duhovniku ime Olivier Maire.

Migrant, ki naj bi mu bilo ime Emmanuel A., je svojo vpletenost v požig katedrale prejšnje leto tudi sam priznal. Zaradi tega je bil aretiran, vendar pa je bil kmalu izpuščen pod sodnim nadzorom. Ob tem se vodja Nacionalnega zbora Marine le Pen sprašuje kako je možno, da nezakonit migrant po tem, ko je zažgal katedralo, ni bil deportiran, temveč je bil na prostosti in je leto kasneje lahko ubil duhovnika.

V požaru katedrale je bilo uničenih več neprecenljivih artefaktov in slik, tudi delo umetnika iz 19. stoletja, Jean-Hippolytea Flandrina. Migrant, ki je v Franciji živel že nekaj let je delal kot prostovoljec v cerkvi.

A. S.