foto: Magyar Nemzet

Čeprav si ljudje na Slovaškem še niso opomogli od šoka, ki jih je pred tednom dni v Bratislavi pretresel vandalski napad LGBTQ, se že bojijo novih vandalskih dejanj. Krščanske cerkve na Madžarskem so medtem poudarile, da se jim zdijo vse oblike vandalizma ter vandalizem in norčevanje iz krščanskih simbolov enako nesprejemljivi. Storilca ali storilce še vedno iščejo, preiskava tega primera pa še poteka.

– Trenutno imamo opravka z osamljenim pojavom, vendar se bojimo, da bi se podobni incidenti lahko ponovili in postali nekaj običajnega,” je za madžarski časnik Magyar Nemzet v zvezi z vandalizmom LGBTQ v Bratislavi povedal Róbert Géresi, škof Reformirane krščanske cerkve na Slovaškem. Géresi je dejal, da je na Slovaškem že bilo nekaj primerov vandalizma na zgodovinskih znamenitostih in pokopališčih. Vendar je dejal, da v seriji namernih dejanj ideološkega nasilja ni bila poškodovana nobena cerkev ali cerkvena stavba. “Opažamo napetost med propagando LGBTQ in tradicionalnimi krščanskimi vrednotami, kar se čuti tudi na Slovaškem. Čeprav ne tako močno kot na Madžarskem, je to vprašanje na Slovaškem del javnega diskurza in ogorčenje zaradi nedavnega vandalizma je veliko,” je dejal škof, ki se boji, da se napadi ne bodo ustavili.

Madžarska katoliška škofovska konferenca in madžarska reformirana cerkev sta na vprašanje izrazili obžalovanje zaradi dogodkov v Bratislavi. Izjavili so, da so po njihovem mnenju vse oblike vandalizma ter vandalizem in norčevanje iz krščanskih simbolov enako nesprejemljivi. Madžarska protestantska cerkev se ni odzvala.

Pred tednom dni so vandali na lokalne cerkve in samostane v središču Bratislave narisali gesla LGBTQ, rdeči napisi pa so se pojavili tudi na stari mestni hiši. V angleškem jeziku so bili napisi “God is trans”, “trans is beautiful”, “gay power” in “gay revolution is coming”. Policija je začela preiskavo vandalizma. Policija preiskuje tudi obseg škode, ki jo je povzročil vandal. Tiskovni predstavnik okrožne policijske uprave v Bratislavi Michal Szeiff je za tiskovno agencijo TASR povedal, da bi bil lahko storilec obsojen na tri do osem let zapora.

Vandalizem, ki je bil odkrita provokacija, je močno razburil slovaško javnost. Prva se je odzvala podpredsednica slovaške vlade Veronika Remišova, ki je obsodila vandalske napade na cerkve. Stranka madžarske koalicije (MKP) je v izjavi za javnost ostro obsodila vandalizem nad cerkvami in cerkvenimi stavbami v Bratislavi. Stranka je poudarila, da zavrača ideologijo napisov, predvsem pa nasilni način posredovanja sporočil: “MKP spoštuje spolno usmerjenost vseh odraslih državljanov, vendar ne podpira nasilnega širjenja spolne propagande, da bi ohranila družbeni mir in normalnost,” je dodala.

Tibor Hajdu, vodja nadškofijskega urada, je za TASR dogodek opisal kot obžalovanja vreden in poudaril, da je storilec povzročil veliko materialno škodo.

Attila Borsodi

Vir: Magyar Nemzet