Kip vstalega Kristusa v Medžugorju (foto: Pixabay)

Medžugorski vidci ponavadi zavračajo, da bi podrobneje govorili o medžugorskih skrivnostih. Vendar pa so v začetku 80ih let, ko so se medžugorska prikazovanja začela, vendarle povedali nekaj več.

Že kmalu po začetku prikazovanja je frančiškan p. Janko Bubalo posnel pogovor z Vicko. Marija ji je v prikazovanju leta 1982 razkrila deveto medžugorsko skrivnost. Nekaterim vidcem je bilo vseh deset skrivnosti že razkritih, drugim ne. “Ko sem Ivanko /vidkinjo Ivanko Ivanković/ vprašal, če ji je Gospa dopustila, da vidi del skrivnosti, je v solzah rekla, da bi umrla, če bi ji to pokazala,” je pripovedoval pater Bubalo, sicer avtor knjige “Tisoč pogovorov z Vicko”. Kot je pričeval, je na praznik Brezmadežnega spočetja 1989 videl nekaj nenavadnega. Ko je opazoval Vicko pri videnju, je opazil, da je bila Vicka videti zelo resna in zaskrbljena. Kot je pojasnila, je tedaj dobila osmo skrivnost.

Vidkinja Marija Pavlović pa je prejela deveto skrivnost. Na prikazovanju je bila prisotna skupina romarjev, ki se spomnijo, da je Marija pri tem grozno jokala, kar je ena od romark povedala ekipi BBC. V času vojne v BiH se je Vickin sorodnik Karlo spomnil reakcij Marije in Vicke, ko sta prejeli skrivnosti od Gospe. Zato so medžugorske vidce spraševali o tem, ali so skrivnosti govorile tudi o strašnem genocidu, ki je sledil letu 1991.

Jakov Čolo je vseh deset skrivnosti prejel leta 1998, s tem so se vsakodnevna Gospina prikazovanja, ki jih je bil deležen, zaključila. Od tega dogodka letos mineva 23 let. Ko mu je Devica Marija predala deseto skrivnost, je bila zelo žalostna. Ob tem prikazovanju je bila navzoča tudi novinarka BBC Mary Craig, ki je opazila, da je Jakovu vmes zastal dih za deset sekund!

Kot je kasneje povedala še ena od vidkinj, namreč Mirjana Dragičević Soldo, se deseta skrivnost ne more ublažiti, ostale pa se lahko z molitvijo in postom. Nebeška Mati je namreč v enem od prvih sporočil rekla, da se z molitvijo in postom lahko ustavi tudi vojne in naravne nesreče. Vse je odvisno od spreobrnjenja, tako posameznikov kot sveta. Marija predvsem prosi za spreobrnjenje: “Prosila bom svojega Sina, naj ne kaznuje sveta, vendar vas prosim: spreobrnite se.” To je rekla leta 1983. Bistvo teh sporočil so namreč molitev, post in pokora. “Ne morete si predstavljati, kaj se bo zgodilo, niti tega, kaj bo Oče poslal svetu.”

Vidkinja Ivanka pozna bodočnost sveta, napisala je v tri beležnice vse, kar ji je Gospa naročila, vendar bo objavila takrat, ko bo za to dobila dovoljenje. Marija ji je rekla, da bo takrat, ko se bodo skrivnosti razkrile svetu, za mnoge prepozno. Za spreobrnjenje je potrebno celo življenje, zato je potrebno  sedanji čas izkoristiti, saj je sedaj čas milosti in spreobrnjenja. Tako je Marija leta 1987 pozivala k pokori in odpovedi.

Leta 1985 je Mirjana spregovorila: “Še nikoli ni bilo toliko brezboštva kot sedaj, prav tako tudi žalitev Boga, in še nikoli se ni tako malo molilo. Očitno je danes vse pomembnejše od Boga. Zaradi tega toliko jočem.” Kot je dejala, je število nevernih vse večji. “Ne vedo, kaj jih čaka. Ko bi mogli vsaj malo povedati, kaj je v tej skrivnostih, bi se takoj spreobrnili. A še vedno se lahko spreobrnejo. Bog vedno odpušča tistim, ki se iskreno pokesajo,” je dejala. Po njenih besedah Gospa prosi, da se vsi duhovno pripravimo na to, kar prihaja, naj bomo pripravljeni  in naj ne delamo panike. Pripravljeni pa moramo biti tudi na to, da bomo morda že jutri morali umreti. “Sedaj bi morali sprejeti Boga, da se ne bi bali. Vsak od nas se strinja, da ni lahko umreti, toda morali bi biti mirni in spokojni, če smo res pravi verniki.” Tako je rekla Mirjana patru Tomislavu Vlašiću leta 1983.

Čeprav so skrivnosti dramatične, je Devica Marija podučila svet, da se bo iz skrivnosti rodil novi in boljši svet. Navsezadnje ga je najavila z zmago njenega Brezmadežnega Srca. Ta boljši svet bo krona njenih prikazovanj, po tistem bo nastopil čas miru prav tako, kot je napovedala.

Vir: medjugorje-news.com

G. B.