foto: Pixabay

“Marca 2017 sem bil na duhovnem seminarju na otoku Krku, vodil ga je duhovnik Zlatko Sudac. Zelo resno nas je takrat opomnil, češ kje živimo, ali se zavedamo, da nam grozi jedrska vojna. Mnogi smo se vznemirili. Vedeli smo za Severno Korejo in za Iran, da razvijata jedrsko orožje in da predstavljata grožnjo svetu. Vendar takrat nihče ni resno grozil, da bo to uporabil proti človeštvu,” nam je nedavno pripovedoval bralec.

Na te besede se je spomnil pred kratkim, ko je Putin napadel Ukrajino in so v javnost prišle tudi grožnje z morebitno uporabo jedrskega orožja. Že v začetku agresije so Rusi zavzeli območje opuščene jedrske elektrarne Černobil, znane po strahotni nesreči leta 1986. Pred dvema dnevoma pa še območje največje ukrajinske delujoče jedrske elektrarne v Zaporožju. Elektrarna je po najnovejših podatkih spet pod nadzorom Ukrajincev, potem ko je zaradi obstreljevanja reaktorja prišlo do požara. Posledice bi bile lahko usodne. Marsikdo se tudi spomni groženj iz leta 1991, da bodo s t. i. kamikazami (samomorilskimi napadalci – ta način, ki prihaja z Japonske, sicer največ uporabljajo islamistični teroristi) napadli jedrsko elektrarno Krško. Zato je zveza Nato zelo na tiho tja poslala svoje može, ki bi vskočili v dogajanje, če bi prišlo do takšnih poskusov. Uradno v času vojne za Slovenijo ni bilo vojakov zahodnega zavezništva.

Svet je bil na robu vojaške jedrske katastrofe že večkrat. Nazadnje leta 1983. Septembra je sovjetski oficir Stanislav Petrov ob svojem dežurstvu, ki ga je prevzel nepredvideno in tik pred zdajci, zaznal alarm – pet ameriških raket z jedrsko konico je letelo proti Moskvi. Vsaj tako so kazali inštrumenti. Seveda temu ni bilo tako. Vendar je imel oficir na voljo le nekaj minut, da se odloči, kaj naredit. V vsakem primeru bi morala napadena stran izstreliti svoje rakete – Sovjetska zveza je imela celo sistem za samodejno izstrelitev raket proti ciljem na zahodu. Stanislav Petrov ni reagiral na prvo žogo in izkazalo se je, da je bil alarm lažen. Če bi ravnal tako kot vsak komunistični funkcionar, bi se zgodil podoben scenarij kot v filmski franšizi Terminator.

Nič čudnega, da je bilo v tistem času na témo jedrskega orožja in množičnega uničevanja posnetih več filmov, med drugim tudi britanski, ki opisuje atomski napad na Sheffield:

Nenavadnega reakcija omenjenega že pokojnega sovjetskega oficirja je bila delo Božje previdnosti. V tistem času se je veliko molilo za mir. Papež Janez Pavel II., ki je prišel s komunistične Poljske, je razumel znamenja časa. Leta 1984 je poskrbel za uresničitev Marijinega naročila iz Fatime: posvetitev Rusije Marijinemu Brezmadežnemu Srcu (in danes, ko je prva sobota v mesecu, je priložnost, da še posebej obnovimo to sveto zavezo). Jedrska grožnja je začela popuščati, leta 1985 je na oblast v Moskvi prišel reformist Mihail Gorbačov, sovjetski imperij pa se je začel sesipati.

Kako torej sedaj, ko spet nekdo drži gumb za aktiviranje jedrskega orožja in lahko vsak hip pritisne nanj, sploh moliti? Kot smo na našem portalu že nekajkrat zapisali: potrebno je osebno spreobrnjenje. Izprašati si moramo vest: koliko sadov Svetega Duha premoremo? Tako kot jablana potrebuje dobro zemljo in obdelovanje, da lahko obrodi jabolka, tako tudi Sveti Duh potrebuje človekovo naravo in odločitev za življenje z Bogom. Ali, če parafraziramo eno od zadnjih misli našega premierja: Če se v našem srcu ne bo širil Sveti Duh, se bo nekdo drug. 

V tem času so organizirana tudi številna molitvena srečanja. Mnogi molijo in se postijo doma. Molijo rožni venec, organizirana so češčenja, maše za mir, razne ljudske pobožnosti. In če v imenu Jezusa Kristusa prosimo Očeta za ustavitev te norije, bomo zagotovo uslišani. Sklicevati pa se moramo na Božjo besedo in Božje obljube.

Ko govorimo o nuklearnem orožju, ki je namenjeno množičnemu uničevanju, lahko poiščemo vrstico Svetega pisma, na katero se lahko sklicujemo. To je iz Knjige psalmov:

“Od tvoje grožnje, Bog Jakobov, sta otrpnila voz in konj.” (Ps 76,7)

Prevod v spletnem psalterju Hozana.si pa se glasi takole:

“Ob tvoji grožnji, Bog naših očetov, odpove najmočnejše orožje.”

Isti psalm tudi pravi: “Tam je /Bog/ razbil bliske loka, ščit, meč in bojno orožje.” (Ps 76,4)

Bog je močnejši od nuklearnega orožja. Če kličemo z vsem srcem, slavimo Gospoda in se zahvaljujemo, ker uničuje to orožje, se bo v tej situaciji zagotovo proslavil.

“Iščite Gospoda, dokler se daje najti,
kličite ga, dokler je blizu!
Krivični naj zapusti svojo pot
in hudobni svoje misli.
Vrne naj se h Gospodu, da se ga bo usmilil,
k našemu Bogu, ki je velik v odpuščanju.
Kajti moje misli niso vaše misli
in vaše poti niso moje poti, govori Gospod.
Kajti kakor je nebo visoko nad zemljo,
tako visoko so moje poti nad vašimi potmi
in moje misli nad vašimi mislimi.” (Iz 55, 6-9)
C. R.