V toplejšem delu leta se na cestah močno poveča količina motornih koles, pa tudi trikolesnikov, štirikolesnikov, itd. S tem se močno poveča tudi tveganje za hude prometne nesreče, žal tudi s smrtnim izidom.

Vozniki motornih koles namreč spadajo v ranljivo skupino udeležencev v prometu predvsem zato, ker lahko razvijejo visoke hitrosti in zavirajo veliko težje kot avtomobili. Pri tem lahko pride do padcev z motorja in težjih poškodb. Predvsem so problematične nenadne motnje v prometu, denimo da motoristu nekdo izsili prednost (tudi zaradi visoke hitrosti in slabe vidljivosti). Velikokrat adrenalin naredi svoje, sploh v kombinaciji s hitrostjo, takšni vozniki tudi hitro izgubijo občutek za varno vožnjo, saj jih lahko že za ovinkom čaka presenečenje.
A tudi če storimo vse za aktivno in pasivno varnost, je ogroženost še vedno velika, saj ne moremo kontrolirati objektivnih okoliščin v prometu in obnašanja drugih udeležencev. Prav je, da se zato pred vožnjo priporočimo v Božje varstvo, sploh če gre za daljšo vožnjo. Uporaba verskih znamenj v avtu ali na motorju (nalepke, rožni venci, obeski…) sama po sebi ne ščiti pred nesrečo, kajti ne gre za amulete oz. magične predmete, ki bi delovali sami po sebi. Nas pa lahko spominjajo na to, da Bog obstaja in da je Njegova volja srečna pot in povratek domov. Če seveda želimo to sprejeti. Povabljeni smo tudi, da redno molimo za srečno zadnjo uro in za varstvo pred naglo in nepredvideno smrtjo. Eden od priprošnjikov za to je tudi sv. Krištof (o tem smo pisali TUKAJ). Vabljeni smo tudi k obhajanju prvih petkov, kar tudi prinaša milost srečne zadnje ure.

Med motoristi pa je navada, da se radi združujejo v motoristične klube. Mnogi med njimi pa na žalost uporablja imena in simbole, ki velikokrat simbolizirajo hudiča in njegove padle angele, denimo mrtvaške lobanje, vrage, kače, zmaje, škorpijone… Te stvari niso tako nedolžne. Z uporabo takšnih simbolov pokažemo, komu v resnici pripadamo, pa se morda tega niti ne zavedamo. S tem lahko sami sebi krademo Božji blagoslov in zaščito. Če smo torej kristjani, se odpovejmo povezanosti s takšnimi simboli, ki imajo morda celo satanistično ozadje. To velja na splošno, ne le za voznike motornih koles in ostalih vozil. Prva zapoved je namreč jasna – verovati v enega Boga pomeni tudi to, kar je Bog rekel Mojzesu: »Ne imej drugih bogov razen mene.« Zato smo povabljeni, da se odpovemo tudi branju horoskopov, vedeževanju, predmetom za srečo, itd.

Zakaj je pripadnost Kristusu nekaj tako močnega in resnega? Predvsem zato, ker dandanes prevladuje mlačen odnos do Boga, priča smo vse bolj množičnemu odpadu od Boga. Mnogi se sicer še držijo nekih običajev, med drugim tudi blagoslovov vozil in motornih koles, sami pa niso pripravljeni izkazati aktivne pripadnosti Kristusu. S tem sami sebe lahko spravimo v nevarnost. Namreč tam, kjer je odpad od Boga, nastaja prazen prostor, v katerega vstopa hudič, ki dandanes nastavlja razne duhovne nadomestke, od raznih energijskih terapij pa vse do sodobne »joge«. Kar pa ne prinaša blagoslova, saj satan vedno pride pobrat svoj davek.

Tudi zato je zelo pomembno, da smo do sebe dosledni in da se ne prepustimo trendom, ki nasprotujejo Bogu.

V naslednjem videoposnetku si lahko ogledamo primere, ko na cesti lahko naletimo na oviro.

https://www.dailymotion.com/video/x6nw7gp