foto: Pixabay

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 1,18-24): Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takóle: Njegova mati Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča od Svetega Duha. Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti, zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslôvil. Ko je to premišljeval, glej, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov.« Vse to pa se je zgodilo, da se je izpolnilo, kar je Gospod rekel po preroku: Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar pomeni Bog z nami. Ko se je Jožef zbúdil, je stóril, kakor mu je naróčil Gospodov angel. Vzel je svojo ženo k sebi.

Adventni čas se je že prevesil v neposredno pričakovanje praznika Jezusovega rojstva. Začela se je božična devetdnevnica, a že pred tem lahko opazujemo trušč t. i. veselega decembra, ki vsebinsko ne ponuja tistega pristnega duhovnega veselja, ki ga lahko podari samo Bog. Če smo v času komunističnega sistema živeli v nekakšnem molku, ko je bil božič nekaj cenzuriranega, je sedaj nekako duhovno izpraznjen. In kar je najhuje: če ni pristnega božiča, tudi ni pristnega adventa. Ki pa nam ga lahko na najlepši način prinese prav Božja beseda.

Odlomek iz Matejevega evangelija, ki na kratko opisuje Jezusovo rojstvo, na četrto adventno nedeljo seveda beremo le v tisti krajši verziji. Glavna oseba tu je Jožef. Tako kot Mariji, ki ji je angel oznanil rojstvo Božjega Sina, je tudi Jožefu spregovoril angel. Vendar v sanjah. A sanje so bile tu pristno Božje sporočilo, saj je Bog Jožefu, temu molčečemu možu, velikokrat sporočal svoja naročila prav preko sanj. In dokaz pristnosti sporočila preko sanj je bilo prav to, da je tudi Jožefu angel oznanil, da naj bo detetu ime Jezus. Po judovski navadi je dajanje imena ob obrezi osmi dan po rojstvu vedno pripadlo očetu, kar je Jožef pravno gledano tudi bil. Tu ni imel veliko izbire. Toda ime Jezus je tu zelo sporočilno – ime pomeni “Gospod rešuje” in angel ta pomen tudi izpostavi. In to, kar naj bi Jožef izpolnil, je že vse napovedano po preroku.

Jožefa je angelov obisk presenetil v težki dilemi. Vedel je za Marijino nosečnost, ni pa vedel, kako se je to zgodilo. In je bil v hudem precepu. Moral se je odločiti za neko možnost in najmanj slaba je bila, da bi Marijo zaradi domnevne nezvestobe na skrivaj odslovil. Hujša možnost bi bila, da bi Marijo kamnali. Jožef želi izvedeti Božjo voljo. In Bog mu jo je razodel. In morda je to povabilo, da v tem preostanku adventnega časa premislimo, koliko v resnici poslušamo Boga in se ravnamo po Njegovi volji. Jožef je izpolnil naročilo, s čimer je odigral pomembno vlogo v odrešenjski zgodovini. In tudi mi smo tega lahko deležni.

C. R.