foto: posnetek zaslona

Družinska pratika Mohorjeve družbe je že veliko desetletij dobrodošla spremljevalka skozi vse leto. Poleg raznovrstnih podatkov za vsak dan posebej ponuja drobce lepega branja, ki pobožajo dušo, in zvrhan koš koristnih napotkov, ki olajšajo opravila, okrepijo zdravje in polepšajo domače okolje. Družinska pratika je tista drobna knjižica, ki kot zvesta prijateljica ostaja z nami v vseh letnih časih in vsakega družinskega člana nagovarja na svoj način. Radi jo berejo odrasli, starejši se ob njej spominjajo mladih let, pa tudi otroci jo radi vzamejo v svoje male ročice. 

Prvi del pratike prinaša koledarske podatke za leto 2022. Splošnim informacijam sledi preglednica znamenj ter seznam praznikov v Sloveniji in sosednjih državah. V mesečnih koledarskih pregledih najdemo svetniške godove in praznike, lunine mene, napoved vremena in zdaj že izvrstno sprejet setveni koledar po setvenem priročniku Marije Thun. Na enem mestu so zbrani uporabni astronomski podatki, lunine mene, vidnost planetov, mrkov in tudi Herschlov vremenski ključ. Ob koncu tega dela najde bralec še t. i. stoletni ali večni koledar. Za vsak datum v preteklosti ali prihodnosti lahko brez težav ugotovi, za kateri dan v tednu gre, piše v predstavitvi.

Družinska pratika 2022 prinaša tudi obsežni bralni del. Različni prispevki so razvrščeni v poglavja Korenine, Lepa beseda, Pomagajmo si, Nasveti, V sožitju z naravo, Otroški kotiček in Razvedrilo.

V rubriki Korenine se spominjamo Frana Saleškega Finžgarja, Ele Peroci in njene legendarne Muce Copatarice, izjemnih zaslug Valentina Staniča in obujamo prvi ogenj skavtstva na Slovenskem. Različni avtorji nas v svojih leposlovnih prispevkih spominjajo na pomen dobrih odnosov, čuteče besede, sprave in odpuščanja.

Več TUKAJ.

Vir: Slovenski šolar