Don Damir Stojić (foto: posnetek zaslona / Youtube Nova Eva)

Rojen v Torontu staršema iz Hercegovine, natančneje iz župnije Čerin (tam je bil rojen in krščen tudi pater Slavko Barbarić), dolga leta je deloval kot študentski kaplan v Zagrebu. To je don Damir Stojić, duhovnik, salezijanec in publicist. 

Zadnja tri leta je bil župnik v salezijanski župniji na Jarunu (jug Zagreba). Nedavno pa je prišlo presenečenje, saj je bil službe župnika razrešen in mnogi so se spraševali, ali je morda to povezano tudi z novim zagrebškim nadškofom. Vendar razloga za paniko ni, saj gre pri župnikih v župnijah, ki jih vodijo redovniki, za sodelovanje med vodstvom redov ter krajevnim ordinarijem.

Ko je bil don Damir Stojić razrešen službe župnika, je najprej odgovarjal, da je njegova nova služba “vojaška skrivnost”. Sedaj je to skrivnost tudi razkril in je povezana z vojaškim ordinariatom (mimogrede, Slovenija ga nima, ima le vojaški vikariat), ki je bil ustanovljen leta 1997, njegov škof pa je tedaj postal msgr. Juraj Jezerinac. Slednjega don Damir pozna še iz Toronta, saj je bil njegov kaplan. Vojaški škof je Damirja povabil še v času, ko je bil bogoslovec, če pride v vojsko, vendar ni mogel sprejeti zaradi poklicanosti, ki ga je zavezovala k salezijancem, vendar je obljubil, da bo del svojega duhovniškega življenja preživel tudi med vojaki. “Bogu hvala, od 1. oktobra, izpolnjujem svojo obljubo, saj sem imenovan za vojaškega kaplana na Hrvaški vojaški šoli Dr. Franjo Tuđman,” je zapisal don Damir.

Kot je še pojasnil, je leta 1991 kot srednješolec (še v Torontu) dočakal agresijo na Hrvaško. Hotel se je priključiti obrambi, saj so to storili mnogi Hrvati iz izseljenstva. Vedel je, da se bo vrnil v domovino svojih staršev, vendar se je to zgodilo na drugačen način: s služenjem kot duhovnik. Zanj je to velika čast in ponos, saj združuje dva svetova: vojska in salezijanska karizma. Računa pa, da ko bo prišel čas za spremembo, bo verjetno spet nastal medijski pomp, tako kot letos in pred tremi leti, ko je prenehal biti študentski kaplan in je postal župnik.

C. R.