Sv. Monika (foto: Piero della Francesca / Wikipedia)

Danes goduje sveta Monika, mati velikega cerkvenega učitelja in škofa sv. Avguština. Za sinovo spreobrnjenje je molila in trpela celih 18 let, odkar je v najstniških letih zašel po krivih poteh. Zato velja za zgled vztrajnosti v molitvi. Dočakala je sinovo spreobrnjenje in krst. 

Poročena je bila s starejšim poganom Patricijem, ki ga je zaradi njegove vzkipljive narave Monika potrpežljivo prenašala in mu od Boga izprosila milost svetega krsta. Njen ponos pa je bil prvorojenec Avguštin. Imela je še enega sina in hčerko. Zgodaj je Avguština poučila o verskih resnicah, vendar je zašel na kriva pota; izgubil vero in pristopil h krivoverskim manihejcem.

Monika je zelo trpela, molila, jokala in prosila sina, naj se vrne na pravo pot. Zatekla se je k nekemu škofu, ki jo je potolažil: »Pojdi v miru, sin tolikih solza se ne more pogubiti.« Ko je Avguštin sklenil iti v Rim, ki je bil še bolj pokvarjeno mesto kakor Kartagina, ga je mati prosila in rotila, naj ostane. Zastonj! Zlagal se ji je, da bo spremil prijatelja do ladje. Mati je šla z njim. Zlagal se ji je še drugič, češ da ni ugodnega vetra, da ladja ne more odpluti, naj kar gre v Ciprijanovo cerkvico; ob zori jo bo že prišel iskat in ji povedal, kdaj odpluje ladja.

Ponoči se je vkrcal in ladja je odplula proti Rimu. Tihota in veličina morja pa sta Avguština tako prevzeli, da mu je pri srcu postajalo hudo zaradi krutosti do matere. Gledal je proti odmikajoči se afriški obali in v duhu videl mater, kako ga bo čakala, kako bo šla v pristanišče in tam spoznala, da jo je prevaral. Bilo je to leta 384. Monika pa ni strpela doma. Šla je za sinom v Rim in nato v Milano, kamor je šel Avguštin iz Rima. Tam se je dal krstiti. Sam pravi, da je bil pravzaprav krščen z materinimi solzami.

Ko sta se vračala v Afriko, je Monika v rimskem pristanišču Ostiji zbolela. Vsa srečna je govorila: »Kaj naj še delam na zemlji? Le eno je bilo, za kar sem želela živeti: da bi tebe, moj sin, videla krščenega. Zdaj mi je Bog to željo izpolnil.« Prosila ga je, naj se je spominjajo pri maši, in tam umrla leta 387.

Sveta Monika je zavetnica krščanskih žena in mater; je priprošnjica za rešitev otroških duš; za vzgojo težavnih otrok.

Molitev k sv. Moniki si lahko preberete TUKAJ.

Vir: Družina, SŠK

C. R.