foto: Karitas.si

Slovenska karitas na svetovni dan hrane zaključuje s projektom hitrega odziva z naslovom »Humanitarna pomoč po ciklonu Freddy v Malaviju«, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS v sklopu humanitarnega strateškega partnerstva s Slovensko karitas, izvedenem v času od konca junija do oktobra 2023. Ciklon Freddy  je 12. marca letos najbolj prizadel južno regijo Malavija in je okoli 83.000 že tako revnim  družinam v Malaviju odvzel streho nad glavo, saj so bili uničeni njihovi domovi kot tudi mnogo javne infrastrukture, več kot 901.000 družin pa je pustil v negotovosti preskrbe s hrano, saj je bil uničen ves pridelek, poginilo je mnogo živine.

Revni, ki se večina preživljajo s kmetijstvom, se še do danes niso opomogli in še čutijo hude posledice tega ciklona, predvsem v pomanjkanju hrane. V sklopu projekta, ki ga je na terenu izvajala lokalna partnerica Karitas Malavi, se je 370 družinam na območju tradicionalne oblasti Ngokwe v okrožju Machinga olajšala stiska s pomočjo v hrani, kloru za čiščenje vode za pitje ali z začasnimi bivališči in odejami ter z obnovo treh vodnih vrtin s črpalkami. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS je prispevalo 30.000 evrov, Slovenska karitas pa 5.500 evrov.

Ljudje v Malaviju, ki jih je prizadela lakota ob ciklonu v tem letu, se pridružujejo 780 milijonom najrevnejših ljudi po svetu, ki ta trenutek živijo v hudem pomanjkanju hrane. Število lačnih se v zadnjem letu v svetu naglo povečuje zaradi velikega dviga cen hrane, kot posledica svetovne recesije, konfliktov in podnebnih sprememb. Mednarodna skupnost mora narediti vse da to leta 2030 odpravi lakoto. Slovenska karitas zato nadaljuje z akcijami, ki odpravljajo lakoto, še posebej v Afriki. Svoj dar za pomoč lačnim, še posebej otrokom, lahko prispevate preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: SI00 635, Namen: LAKOTA AFRIKA. Iskrena hvala.

Več na tej povezavi.